El nou Govern

ERC i JxCat tanquen la primera carpeta de l'acord: hi haurà sis equips de coordinació

També comencen a avançar en quines seran les polítiques socials del pròxim Govern

BarcelonaLes negociacions entre ERC i JxCat per mirar de desencallar la investidura avancen amb comptagotes. Aquest dijous, però, ha sigut un dels dies que sí que ha caigut la gota. Dues, en concret. La primera és que els dos partits ja estan en disposició de tancar una de les primeres carpetes del pacte. Potser no és la més transcendent, però sí que és rellevant. Així, en una reunió celebrada al Parlament han acordat que crearan sis equips de coordinació entre les dues formacions que s'encarregaran fonamentalment d'intentar evitar les divisions, les crisis i les polifonies que van caracteritzar els partits en l'anterior legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels debats que ha generat aquest serrell del pacte és com se li havia de dir a aquest instrument. Es va parlar de si havien d'anomenar-se comitès o equips de coordinació, però finalment s'ha optat per la terminologia equips. Així, aquests equips es trobaran periòdicament per mirar que tothom remi en la mateixa direcció i resoldre els esculls que vagin sortint en la sempre complexa relació entre els dos socis. Com va avançar l'ARA, seran diferents espais en què participaran representants de les dues formacions a nivell parlamentari, governamental i de partit i que es reuniran amb més o menys freqüència en funció dels temes. Un cop resolt aquest aspecte, ara encara queden totes les altres carpetes de la negociació. És a dir, aquest dijous s'han pactat els espais sobre com coordinar el Govern, però falta aconseguir l'acord perquè aquest nou executiu vegi la llum.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel a aquesta reunió hi ha hagut una segona trobada també al Parlament. En aquesta és on ha caigut la segona gota del dia. S'ha posat en marxa el primer dels tres grups de treball bilaterals entre ERC i JxCat encarregats d'encaixar les propostes programàtiques dels uns i els altres per constituir el pla d'acció del pròxim Govern. En definitiva, per pactar quines polítiques haurà d'implementar el nou executiu català en els quatre anys vinents.

Cargando
No hay anuncios

S'ha decidit que aquests grups de treball seran sobre tres àmbits: el primer sobre drets socials, que englobarà qüestions com la salut, el benestar social, les polítiques digitals, l'habitatge i la joventut; el segon serà per parlar de les polítiques econòmiques, i el tercer grup serà l'institucional i servirà per parlar de qüestions candents com interior i també justícia. Aquest dijous s'ha reunit el grup de l'àmbit social, amb les negociadores Laura Vilagrà (ERC) i Elsa Artadi (JxCat) al capdavant. Cap acord concret, però fair play al sortir i a l'hora de comentar la jugada. En aquesta trobada també hi han participat el secretaris d'algunes conselleries, com el de Salut, Marc Ramentol, i el senador de JxCat i exconseller de Benestar Josep Lluís Cleries.

La desbandada al ple

Les reunions s'han celebrat als despatxos del Parlament mentre a l'hemicicle de la cambra es commemorava el Sant Jordi amb diversos diputats i membres del govern en funcions llegint textos de Felícia Fuster, Teresa Juvé i Joan Triadú. Un dels protagonistes de l'acte ha sigut el candidat a ser investit, Pere Aragonès, a qui ha tocat llegir La desbandada, de Juvé. No ha volgut que passés desapercebut el títol del seu text. "No ha de ser premonitori de res", ha ironitzat. Encara no hi ha acord definitiu per desencallar la investidura però, per ara, l'humor es manté.