ERC lidera el bloc independentista i Aragonès ja es veu president

El republicà es presentarà a la investidura i buscarà un Govern amb JxCat, la CUP i comuns

i
QUIM BERTOMEU
2 min
El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el candidat Pere Aragonès.

BarcelonaHaver-se quedat a les portes de la victòria mai havia sigut tan agradable per a ERC. Favorita a les enquestes des de fa anys, va acabar veient com el PSC la superava en l’últim moment en vots, però amb l’objectiu número u dels republicans ben assolit. A diferència del que va passar fa tres anys, ERC ha quedat un escó per davant de JxCat, i això els permet reclamar el dret a liderar la pròxima Generalitat i desbancar el seu actual soci de Govern. Ahir mateix ja ho van fer. No és la victòria de fa 88 anys que reivindicaven en la campanya, però ni molt menys és la derrota del desembre del 2017 i els resultats poden tornar a situar un president republicà al capdavant de la Generalitat.

Malgrat totes les dificultats que s’intueixen en l’horitzó, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ja es va postular ahir per ser-ho. Va anunciar que vol presentar la seva candidatura a la investidura i va visualitzar que hi ha en marxa una “nova etapa” que “sota el lideratge d’ERC” acostarà Catalunya a l’amnistia dels represaliats, a l’autodeterminació i a una reconstrucció postpandèmia des de l’esquerra. Fins i tot li va enviar un missatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: “És l’hora de resoldre el conflicte i resoldre’l votant en un referèndum”. El president del partit, Oriol Junqueras, va posar l’apunt històric proclamant que “per primera vegada en 80 anys ERC tornarà a tenir la presidència de la Generalitat”.

Un cop certificada la victòria dins del bloc independentista, ara Aragonès hauria d’intentar aplicar el que es va comprometre a fer en campanya: un govern de “via àmplia” que inclogui JxCat, la CUP i els comuns, una tasca que sembla difícil de dur a bon port, tenint en compte que la candidatura de Laura Borràs i la de Jéssica Albiach mantenen vetos creuats. Malgrat les dificultats, Aragonès ja va prendre ahir la iniciativa i va anunciar que, de manera “immediata”, buscarà un “acord programàtic” amb totes aquestes forces per tirar endavant la investidura i formar el pròxim executiu. També va mantenir el veto a qualsevol acostament al PSC.

Les derivades del Procés

La victòria d’ERC en el bloc independentista té diverses derivades en clau del futur del Procés. Des de la declaració d’independència frustrada de la tardor del 2017, els republicans han reformulat la seva estratègia independentista. Una estratègia que prioritza la negociació amb l’Estat per intentar un referèndum acordat i deixa en segon terme les receptes unilaterals. A més, també han decidit convertir-se en un actor clau al Congrés arribant a pactes amb el PSOE tant rellevants com la investidura de Pedro Sánchez, els pressupostos generals de l’Estat o la creació d’una taula de diàleg per abordar el conflicte polític. Els resultats del 14-F reforcen aquest gir pragmàtic del partit de Junqueras, que no té garantit que aplicar-lo sigui més fàcil a partir d’ara. La distància amb JxCat, més reticent al diàleg, és molt escassa.

ERC no ha aconseguit la victòria electoral que desitjava però ha quedat per davant de JxCat. Amb això, per als republicans, ahir n’hi havia prou. A partir d’avui saben que res els serà fàcil.

stats