ERC manté la vinculació entre la llei audiovisual i els comptes: "Quan s'aprovin, la força negociadora disminuirà"

Unides Podem proposa que les plataformes estrangeres dediquin més inversió a produccions locals

2 min
El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

MadridEl govern espanyol i Esquerra s'endinsen en una negociació discreta per desencallar la llei de l'audiovisual abans que s'aprovin els pressupostos al Senat. Els republicans són conscients que la seva força negociadora és més alta ara que un cop els comptes hagin acabat el seu recorregut parlamentari i així ho ha verbalitzat el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián. "A ningú se li escapa", ha subratllat. Des del PSOE, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha apostat per trobar un "equilibri" entre el projecte de llei actual i les exigències d'ERC de fixar una quota del 6% de produccions en llengües cooficials per a les plataformes estrangeres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El xoc ha sigut públic els últims dies i ara els dos interlocutors s'han imposat abordar el diàleg lluny dels focus, sense informar de quan i com tenen lloc les reunions. Els equips tècnics han reprès les converses després que aquest dimecres dues delegacions polítiques d'ERC i el PSOE haguessin de posar fre a una escalada de tensió que havia esquerdat les relacions. "No entraré en detalls, seria imprudent. L'important és que el govern ha entès el missatge i s'està parlant", ha afirmat Rufián, en declaracions als mitjans des del Congrés.

Les posicions, però, no s'han mogut gaire. Bolaños ha afirmat que la "premissa fonamental" de la llei és que Espanya es converteixi en un "centre mundial de producció audiovisual i per això hem de ser atractius per a la indústria i les grans companyies", i suggeria així que un excés d'imposicions a les plataformes podria frenar-les a l'hora d'acostar-se al mercat espanyol. Així, ha apel·lat a trobar un "equilibri", però ERC no renuncia a les quotes. Aquest divendres al migdia acaba el termini per presentar vetos als comptes al Senat i ERC ha anunciat que no ho farà. "En funció de com acabi aquesta negociació decidirem les nostres accions vinculades als pressupostos", ha informat el partit.

"[Els pressupostos] no corren cap risc", ha presumit aquest dijous la número 2 del PSOE, Adriana Lastra. Mentre la negociació amb els republicans avança amb discreció, Unides Podem continua reclamant un paper. En una entrevista a Onda Cero, el líder del grup al Congrés, Jaume Asens, ha proposat que s’abandoni la fórmula d’imposar quotes de producció a les plataformes radicades fora d’Espanya i que s’opti per potenciar l’obligació de dedicar part dels ingressos a projectes locals en llengües cooficials. Si bé ara s’estableix un 5% dels ingressos obtinguts a Espanya, Asens suggereix que s'apugi el percentatge i ha recordat que a França és del 20%.

A més, Unides Podem té discrepàncies de fons amb la normativa perquè considera que afavoreix les grans empreses i fomenta un oligopoli. Les televisions en obert amb seu a Espanya, de fet, també han expressat la seva veu en contra de la llei. "Cal tenir en compte les aportacions de sectors culturals que se senten poc escoltades en el contingut d'aquesta llei", ha reivindicat Asens. Tal com ja va fer aquest dimecres, ha avisat que "afavoreix l'externalització de la producció audiovisual pública" i que "això afecta programes informatius". En aquesta línia, la formació lila també reclama un organisme independent regulador.

stats