Governabilitat a l'Estat

ERC permet tramitar els pressupostos a canvi de protegir el català a l'audiovisual

El PSOE es garanteix també els vots del PNB per superar el primer examen dels comptes

4 min
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián en una imatge al Congrés

MadridEls pressupostos de l'Estat per al 2022 podran començar la tramitació al Congrés amb els vots d'ERC. Els republicans han pactat amb el PSOE aprovar conjuntament la nova llei de l'audiovisual i, al límit que tanqués el termini –les 14 hores d’aquest divendres–, han anunciat que no presentaran esmena a la totalitat als comptes. Sobre la botzina, els republicans han assolit un acord amb els socialistes per protegir les llengües cooficials en la norma sobre l'audiovisual que l'executiu vol impulsar i que s'havia convertit en el principal escull. "No hi havia manera, però ara s'ha aconseguit tancar", ha explicat en roda de premsa el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián. El PNB també ha anunciat aquest matí que no presentaria esmena a la totalitat a canvi del traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital a Euskadi, per la qual cosa els comptes del govern espanyol superaran el primer tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord sobre l'audiovisual no és més que la primera fase de la negociació, ja que encara no s'ha concretat el blindatge del català. "ERC fixarà la quota”, ha assegurat Rufián, atès que el PSOE s’ha compromès a aprovar la norma amb els republicans i EH Bildu i no amb el PP. Així ho ha confirmat la portaveu conservadora al Congrés, Cuca Gamarra, que ha denunciat que l’executiu actua contra la “igualtat” dels espanyols, tant amb la llei de l’audiovisual com amb la concessió al PNB.

A preguntes dels periodistes, Rufián ha explicat que s'ha parlat de percentatges durant les reunions amb el PSOE, però no els ha revelat. Tot i confirmar l’acord, el portaveu socialista, Felipe Sicilia, no ha sigut tan taxatiu a l’hora de parlar de la quota del català. Ha explicat que encara s'ha de negociar la "via" per garantir, per exemple, el doblatge en les llengües cooficials, així com si hi haurà percentatges concrets de quotes per al català, l'euskera o el gallec. "Estudiarem quin és el millor mecanisme per garantir l'objectiu, que és protegir les llengües cooficials", ha afirmat. La nova normativa audiovisual també inclourà un "nou sistema de finançament" per a les televisions autonòmiques i s’estudiarà ampliar les competències del Consell de l’Audiovisual Català (CAC).

Les negociacions s'havien intensificat en les últimes hores a mesura que s'esgotava el termini per presentar l'esmena a la totalitat. Feia dies que diversos portaveus d'ERC advertien que tombar els comptes era una possibilitat, tal com ja van fer el 2019, quan van abocar la política espanyola a unes noves eleccions. L'any passat el context era molt diferent: el PSOE aspirava a posar d'acord grups que es vetaven entre ells –Cs, d'una banda, i ERC i EH Bildu, de l'altra–, però Unides Podem va aconseguir decantar la balança cap a les forces de la investidura. Això va desencallar el tràmit de la votació i la negociació sobre les esmenes parcials no va ser excessivament dificultosa.

Aquest any, descartat l'escenari de la geometria variable, els republicans eren conscients que el seu vot afirmatiu es donava per descomptat i han aprofitat per apujar el preu. El blindatge del català a la nova llei de l'audiovisual s'havia convertit en una de les principals condicions, però no només: el grau d'execució del que es va pactar el 2020 per als comptes és més aviat baix i, a tall d'exemple, ni tan sols s'ha reunit la comissió que de manera quadrimestral havia d'avaluar el compliment dels acords. Rufián ha explicat que s'han desbloquejat qüestions pendents: l'Estat transferirà de manera immediata 18,6 milions d'euros per a la gestió de les beques universitàries, es continuarà treballant perquè la Generalitat gestioni l'ingrés mínim vital i, en matèria de cooperació, hi haurà una inversió per a un corredor humanitari. Els republicans van posar per escrit l'acord en un document fet públic a la tarda que no duia, però, la signatura del PSOE, que va atribuir el text als republicans tot i admetre que recollia l'acord verbal assolit.

Presentar avui l'esmena a la totalitat no hauria deixat de ser un primer avís, perquè hi havia temps fins a la votació de dijous de la setmana que ve per retirar-la. Tot i que els vots d'ERC eren claus per al govern de coalició, hi havia un escenari alternatiu que hauria permès continuar amb el debat dels comptes sense el concurs dels republicans: n'hi hauria hagut prou amb els vots del PNB, EH Bildu, el PDECat, Més País, Compromís, el Partit Regionalista de Cantàbria, el BNG, Terol Existeix i Nova Canàries per tombar les esmenes a la totalitat.

Excés de confiança al govern

Molts dels partits que han anat donant suport al govern espanyol alertaven que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, arribava a la negociació pressupostària amb un excés de confiança. Aquest matí el president de l'executiva del PNB, Andoni Ortuzar, assegurava que tots els escenaris estaven oberts poques hores abans de tancar-se el termini. Però han arribat a un acord perquè Euskadi pugui gestionar íntegrament l'ingrés mínim vital i no presentarà esmena a la totalitat. En roda de premsa, el portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha advertit que el pacte global per als pressupostos no està tancat.

EH Bildu, en canvi, ha sigut menys bel·ligerant i fa dies ja va apuntar que no s'oposaria en la primera votació. Ara bé, la seva portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha afirmat en una entrevista a Euskadi Irratia que els abertzales no donaran un "xec en blanc" a l'executiu i que negociaran esmenes a l'articulat i algun acord polític. Els independentistes bascos són molt insistents amb la derogació de la reforma laboral i els últims dies s'ha revelat l'objectiu de fons d'aconseguir beneficis per als presos d'ETA. Més enllà de les paraules d'Arnaldo Otegi, però, Aizpurua ha afirmat que aquesta qüestió no forma part de les converses amb el PSOE.

Els punts clau de l'acord
  • Llei de l'audiovisual L’acord PSOE-ERC per a la llei de l’audiovisual ha arribat després que la Moncloa l’hagués refredat les últimes setmanes. A l’espera de concrecions, la norma “potenciarà i fomentarà” la producció audiovisual “protegint les llengües cooficials”. “Es buscaran les millors fórmules per garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà la conformitat d’ERC”. A més, es respectaran les competències dels organismes de gestió i control com el CAC i s’estudiarà ampliar-les. Les Finalment, les televisions autonòmiques es beneficiaran dels nous sistemes de finançament i es reservaran fons perquè RTVE, en coproducció amb TV3, siguin “motors de producció audiovisual”.
  • Beques i Ingrés Mínim Vital En la carpeta de traspassos de gestió, els dos partits han acordat una transferència immediata de 18,6 milions d’euros a la Generalitat per les despeses que ha assumit des de 2005 en les beques universitàries. A la Comissió Bilateral de l’agost passat es va pactar que aquest traspàs seria un dels prioritaris fins a finals d’any i es va decidir reactivar la comissió que n’havia d’abordar les qüestions més tècniques. A l’espera de completar-ho, arribarà el finançament per la gestió assumida pel Govern els últims anys. D’altra banda, PSOE i ERC han pactat “intensificar” els treballs perquè Catalunya assumeixi la gestió de l’Ingrés Mínim Vital, que el vol fer compatible amb la renda garantida de ciutadania.
  • L'execució de les inversions La qüestió de les beques era un compromís que el PSOE ja va assumir pel vot d’ERC als pressupostos de l’any passat i els republicans advertien que hi havia més acords incomplerts. Ara han consensuat que la primera quinzena de novembre es reuneixi el comitè de seguiment per a l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya amb els següents objectius: identificar per què el grau d’execució del que està pressupostat és inferior a la mitjana estatal, quines inversions es poden accelerar el que queda d’any i “dissenyar una clàusula de salvaguarda que actuï com a garantia per corregir aquesta tendència en el pròxim exercici”. A més, en el capítol d’inversions s’executarà les que hi ha pendents en programes d’ajuda humanitària.
stats