Política 29/06/2019

ERC s'ofereix per "desbloquejar" i obrir un procés de negociació a l'Estat que culmini amb un referèndum

Aragonès assegura que a Sánchez se li han "acabat les excuses" per no encetar el diàleg

Ot Serra
3 min
El president adjunt d'Esquerra, Pere Aragonès, al Consell nacional del partit del 29 de juny

BarcelonaEsquerra vol fer valer els seus resultats a les eleccions del 28 d'abril i obligar Pedro Sánchez a seure a la taula de diàleg. El president adjunt del partit, Pere Aragonès, ha subratllat de nou aquest dissabte que al líder del PSOE li pertoca iniciar converses amb el vencedor dels comicis a Catalunya, ERC, i ha mostrat la predisposició de la formació presidida per Oriol Junqueras per "desbloquejar" el diàleg. "S'han acabat les excuses del govern espanyol per no seure a la taula i trobar una solució política a un problema polític", ha assegurat el vicepresident del Govern en l'obertura del consell nacional d'ERC, que ha tingut lloc a Barcelona i en què Aragonès ha remarcat que ERC treballarà per "obrir les negociacions que han de culminar amb l'exercici del dret a decidir i la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules d'Aragonès arriben amb el compte enrere cap a la investidura espanyola, que s'espera de cara al mes de juliol, i després que els presos de JxCat hagin fet el pas de posicionar-se a favor de l'abstenció. El president adjunt dels republicans ha recordat que Sánchez deia fa uns mesos al Congrés que l'independentisme havia de guanyar unes eleccions si volia forçar un moviment del PSOE, i "ara ja no té excusa". "El bloqueig que s'imposa Sánchez no és una opció", ha reiterat, i ha reclamat que es "materialitzi ja" el que van expressar les urnes.

En el primer consell nacional després del cicle electoral en què ERC ha guanyat les eleccions generals, ha aconseguit tres eurodiputats a les europees i ha estat la força més votada a les municipals a Catalunya, Aragonès ha defensat l'estratègia que l'organització va fixar en la conferència nacional posterior a l'octubre del 2017. "Hem vist que uns ens deien que no era l'adequada o que no serviria per a res, però la major part de les organitzacions independentistes estan assumint també aquestes idees", ha manifestat en relació a l'aposta per "sumar grans majories, posar l'Estat davant el mirall del diàleg i enfortir les institucions catalanes".

I, lluny de voler canviar aquest posicionament, Aragonès ha reblat que la voluntat de diàleg és "més forta que mai" quan la repressió de l'Estat s'estén no només al Tribunal Suprem sinó també als tribunals catalans. En aquest sentit, ha recordat que la Fiscalia vol que el TSJC investigui l'exsecretari d'Hisenda i secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, i que el president del consell nacional i ex número 2 de Junqueras a Vicepresidència, Josep Maria Jové, ja està imputat a l'alt tribunal català.

L'escó de Junqueras al Parlament Europeu

ERC encara també l'arrencada de la legislatura al Parlament Europeu dimarts vinent amb la sessió constitutiva, a la qual Junqueras no podrà assistir perquè no va poder anar a prometre la Constitució davant la Junta Electoral Central com a conseqüència del veto del Suprem. "Batallarem perquè l'escó de Junqueras pugui estar ple al Parlament Europeu", ha assegurat Aragonès, insinuant que se'l substituirà si acaba sent inhabilitat o bé la batalla judicial no prospera. En aquest sentit, Aragonès s'ha referit a la petició de la defensa del president d'ERC al Suprem perquè presenti una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la seva immunitat, que l'alt tribunal encara ha de decidir si tramita o no. "Restringir l'escó de Junqueras és adulterar el resultat", s'ha queixat el vicepresident del Govern, i ha exigit a "totes les instàncies polítiques i judicials" que permetin l'exercici del càrrec a Junqueras.

El president adjunt dels republicans ha reivindicat la bona salut del partit i ha informat que s'engega la maquinària per celebrar un congrés nacional que ha de servir per "enfortir" encara més l'organització. El Consell nacional ha aprovat que el 15 de setembre es produiran les votacions per escollir la nova direcció, a la qual Junqueras té intenció de tornar a postular-se com a president.

stats