Política 28/06/2019

Fugir del risc de la irrellevància política: els arguments dels presos de JxCat per abstenir-se amb Pedro Sánchez

L'ARA ha tingut accés al document de Sànchez, Rull i Turull remès a Puigdemont

Núria Orriols
4 min
Els gestos del Congrés: la sessió constititiva en fotos

BarcelonaJordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull dimecres van remetre un document, dirigit a l'expresident Carles Puigdemont, a la cúpula de Junts per Catalunya en què defensen l'abstenció en la segona votació del debat d'investidura de Pedro Sánchez. L'ARA ha tingut accés als set folis d'aquesta missiva en la qual els tres diputats empresonats analitzen els pros i els contres d'aquest posicionament, al qual s'adhereixen per evitar que JxCat quedi en la "irrellevància política" i perquè es visualitzi com un partit "útil" per a la ciutadania catalana. "Davant la irrellevància aritmètica hem de trobar vies de rellevància política", diuen els presos, que defensen fer necessaris els seus set diputats al Congrés. "Un no en la primera votació, i una abstenció en la segona, explicada abans que ningú, no sotmesa a res més que al nostre propi relat, ens enforteix", es reafirmen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què Sànchez, Rull i Turull avisen del risc de JxCat a caure en la irrellevància política? "Una de les amenaces que tenim més greus és la d’esdevenir irrellevants. Hi ha una confluència d’interessos de grups polítics i comunicatius de Catalunya i Espanya per apartar-nos de l’escenari polític amb l’objectiu de projectar ERC i [Oriol] Junqueras en detriment de JxCat i Puigdemont", diu el text, que afegeix que "els qui volen veure desaparèixer JxCat" venen que el posicionament polític d'aquesta formació és "refractari a qualsevol actuació dialogant i d'intermediació".

A més, diuen que això ha "fet forat en l'electorat català": s'agafen a estudis demoscòpics que indiquen que "un escàs 6% considera que JxCat és qui millor defensa els interessos dels catalans i catalanes", molt per darrere d’ERC (més d’un 19%) i també per sota del PSC, els comuns i Cs. Constaten que "només el PP, Vox i la CUP són percebudes com formacions menys útils que JxCat". Unes xifres que els fan deduir que “fins i tot votants de JxCat no consideren que sigui l’opció que millor defensa els interessos dels catalans”. És per això que els presos assumeixen que "si no s'inverteix aquesta percepció sembla difícil consolidar fins i tot els actuals votants en les pròximes eleccions".

Sànchez, Rull i Turull diuen que "hi ha la necessitat de trencar aquesta tendència imposada": consideren que la visita de Laura Borràs a Felip VI, en la ronda amb els grups polítics parlamentaris, és un "bon exemple" de com s'ha d’actuar. Una ronda en la qual, a diferència de JxCat, ERC no va participar.

En aquest sentit, els diputats presos aposten per fer un debat intern "ràpid" sobre el posicionament a prendre en la investidura i sortir a explicar-lo públicament abans que Esquerra, que és qui té més força de negociació pels 15 diputats que va obtenir a les eleccions del 28 d'abril. També proposen iniciar contactes amb els mateixos republicans -amb qui valoren si oferir una estratègia conjunta-, el PNB i Bildu; a més de sol·licitar "discretament" una trobada amb el PSOE, els comuns i Podem.

També afirmen que l'abstenció "no és el resultat de cap negociació" amb el PSOE: "És una actitud responsable que interpreta el mandat dels ciutadans de Catalunya de trobar solucions al conflicte i evitar que la dreta i l'extrema dreta governi".

Amb un discurs similar al que va fer l'expresident Artur Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio, també prefereixen un govern del PSOE i Podem que qualsevol altra combinació a Madrid. "L’alternativa a l’actual majoria parlamentària liderada per PSOE-Podem és innegablement pitjor per als interessos de Catalunya, dels seus ciutadans i de les llibertats i la democràcia. Cal recordar que a Catalunya Cs, el PP i Vox no van arribar junts ni al 15% de la representació, amb 7 dels 48 escons", afirmen. "De totes les majories aquesta [PSOE-Podem] és la menys dolenta i òbviament una convocatòria electoral no està justificada", conclouen.

Erigir JxCat com un "interlocutor seriós"

Quins són els arguments a favor que exposen els presos per apostar per l'abstenció?

Afirmen que és el que prefereix la "majoria" del votant independentista; permet fer el "discurs d'exigència pel diàleg des de la responsabilitat i sense rebaixar plantejaments"; situa JxCat com un "interlocutor seriós al llarg de la legislatura" i "útil" com a formació política; dona "autoritat" per exigir al PSOE, de manera "pública i privada", espais de diàleg, i erigeix JxCat en "el bàndol facilitador". "Evita que algú ens compari amb el bloc de la plaça Colón", resumeix la carta en al·lusió al tripartit de dreta.

A parer seu, aquests motius pesen més que "rebre crítiques d'alguns sectors a Twitter, de la CUP o del Front Republicà"; "ser acusats per alguns sectors de seguidisme d'ERC", o les "acusacions mediàtiques de pactes ocults i beneficis pels presos per part de sectors unionistes".

Ara bé, admeten que amb una abstenció també "poden ajudar a blanquejar el PSOE en la contrarietat a l'autodeterminació", sumat al fet que tampoc ha fet "cap gest" a través de l'Advocacia de l'Estat en el judici del Tribunal Suprem.

El que sí que descarten els presos en la missiva és el suport explícit al líder del PSOE. "No hem trobat arguments sòlids. La negativa de Pedro Sánchez a seure ara i comprometre’s a dialogar amb nosaltres fa inviable el vot a favor. Només un acord públic obriria la porta a aquesta possibilitat", afirma el document.

Un no a Pedro Sánchez "reforça el relat que JxCat forma part del bloqueig"

La carta dels presos té l'objectiu d'arribar a Puigdemont, que fins ara s'ha mantingut en el no a Pedro Sánchez, juntament amb el president, Quim Torra, i els diputats del Congrés Laura Borràs, Míriam Nogueras i Jaume Alonso Cuevillas -Sergi Miquel, electe per Girona, també aposta per l'abstenció-. De fet, els diputats empresonats demanen que si hi ha altres membres de JxCat partidaris del veto al líder socialista preparin un document similar al seu i ho exposin, una feina que -segons les fonts de la formació- va fer Borràs a la reunió de la cúpula de JxCat dimecres al Parlament.

Per a Sànchez, Rull i Turull el vot contrari al líder del PSOE "allunya JxCat de la posició central de la majoria independentista", "distancia més la unitat d’acció estratègica entre JxCat i ERC", que probablement s'abstindrà; "reforça el relat que JxCat forma part del bloqueig", i "diferencia" la mateixa formació de les forces progressistes de l'Estat, el PNB i Bildu. Això sí, diuen que una negativa a Pedro Sánchez "reforçaria el discurs de la confrontació", es "mantindrien les posicions" i "agradaria al sector més compromès amb l'1 d'Octubre".

stats