ELECCIONS 2011
Política 25/05/2011

ERC es queda fora de l'Ajuntament de Girona per dos vots

La Junta Electoral dictamina que els republicans no poden entrar al consistori

Redacció
3 min

BarcelonaEl recompte general de vots de la Junta Electoral de Girona deixa ERC sense cap regidor a l'Ajuntament de Girona. L'escrutini allunya més els republicans del llindar del 5% de vots que necessiten. Encara que els han validat tres vots que havien passat per nuls també han augmentat els vots en blanc. Segons els càlculs, per cada vint nous vots en blanc que es validen, ERC necessita un vot més per aconseguir representació. Els republicans ja han anunciat que recorreran la decisió perquè entenen que s'han computat vots en blanc que no s'haurien de considerar vàlids. L'escrutini ha durat unes tres hores. Si els republicans obtenen representació, la CUP perdria el tercer regidor que ha aconseguit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC està més lluny d'aconseguir que Blanca Palmada acabi essent regidora a l'Ajuntament de Girona. La formació confiava poder esgarrapar els dos vots que li feien falta per entrar al consistori però el recompte els ha apartat més d'aquest objectiu. La revisió de tots i cadascun dels vots declarats nuls a les 105 meses que diumenge hi havia repartides a la ciutat ha fet sumar tres vots més al recompte de vots per a ERC però ha incrementat encara més el nombre de vots en blanc. A les meses van anul·lar vots com per exemple sobres buits o que contenien un paper en blanc. Segons la Junta Electoral i la seva presidenta, Olga Bautista, aquests vots no són nuls sinó que s'han de sumar al còmput de vots en blanc.

El fet de considerar-se vots en blanc i no nuls fa que incrementi la participació a Girona i, per tant, que es necessitin més vots per arribar al 5% per aconseguir un regidor. Mentre que a priori ERC n'hauria fet prou sumant les tres paperetes de més, al final ha acabat resultant que necessiten esgarrapar quatre vots més per aconseguir representació. El partit està decidit a arribar fins al final perquè considera que encara hi ha un vot més que podrien sumar, el d'una papereta esquinçada que consideren que es podria haver trencat quan la van treure del sobre, i, sobretot, perquè no creuen que es puguin validar tants vots nuls com a vots en blanc.

"Els vots en blanc només són blanc si no hi ha res al sobre ni a la papereta i en cap cas es poden computar vots que vagin sense sobre com ha succeït", ha afirmat Josep Maria Aguirre que avança que ERC arribarà fins "al final" perquè estan convençuts que poden assolir el 5% que fixa tenir un regidor a l'ajuntament. De fet, el recompte encara no és definitiu perquè la Junta Electoral de Girona ha deixat pel final de la jornada d'escrutini les qüestions i al·legacions que els partits han presentat. Una vegada es resolguin, emetran un resultat final que, segons ha explicat Bautista, els partits podran recórrer a la Junta Electoral Central.

Si ERC acaba aconseguint que anul·lin els vots nuls declarats vots en blanc -necessita que es considerin no vàlids una seixantena de paperetes- i que donin per bo el vot de la papereta esquinçada, aconseguiran un regidor que l'arrabassarien a la candidatura de la CUP. El número tres és Carles Bonaventura, que és de Reagrupament i a qui la CUP va cedir el lloc a la llista.

A la sortida dels Jutjats de Girona, on la Junta Electoral feia el recompte, Bonaventura ha afirmat que l'escrutini els ha donat "la raó" i referma el veredicte que van dictar les urnes el 22 de maig, que la CUP ha de tenir tres regidors a l'Ajuntament de Girona i ERC n'ha de quedar fora. "Estem contents de com han anat les coses", ha afirmat Bonaventura que lamenta el mal tràngol i "l'agonia" que han hagut de passar a instàncies d'ERC.

stats