Política 11/12/2020

ERC incorpora l'exdiputat del PSC Carles Castillo com a número 4 per Tarragona

El polític, que va ser sondejat també pels comuns, va ser el primer càrrec socialista que va visitar Oriol Junqueras a la presó

Xavier Tedó
3 min
ERC incorpora l'exdiputat del PSC Carles Castillo com a número 4 per Tarragona

BarcelonaERC inclourà a les llistes per a les eleccions catalanes del 14-F l'exdiputat del PSC Carles Castillo, el primer càrrec socialista que va visitar Oriol Junqueras a la presó i que, després d'haver abandonat recentment les files socialistes, serà el número 4 dels republicans per Tarragona, segons ha avançat l'agència Efe. Castillo ocuparà així un dels llocs de sortida de la candidatura d'ERC a Tarragona, on els republicans confien repetir o fins i tot millorar els cinc diputats aconseguits en els últims comicis del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb uns sondejos favorables que li auguren un creixement, ERC ratificarà demà dissabte les seves llistes electorals i confirmarà, d'aquesta manera, el fitxatge de l'exdiputat socialista, al seu dia un dels grans valedors de Pedro Sánchez a Catalunya. Fonts de l'entorn de Castillo han argumentat a Efe que la decisió d'anar a les llistes d'ERC es deu al fet que "el seu pensament és republicà" i que ell està en política per "treballar per a la transformació radical de la societat i acabar amb l'statu quo", ja sigui "la monarquia, el poder judicial o la corrupció".

Castillo considera que el PSC i el PSOE han renunciat a aquest objectiu i, en canvi, malgrat les "moltes diferències" que ell té amb ERC, al mateix temps valora que aquest partit i el seu "projecte republicà" siguin "l'únic espai per seguir amb una transformació social", han apuntat aquestes mateixes fonts a l'agència.

La incorporació de Castillo s'ha gestat després de diverses reunions amb ERC, com la trobada que va mantenir el 16 de novembre amb la diputada republicana Raquel Sans, cap de llista d'ERC per Tarragona; l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la presidenta de la Federació Regional d'ERC del Camp de Tarragona, Irene Aragonès.

Líder del corrent socialista Juliol del 78, des del seu naixement molt crític amb la direcció de PSC, Castillo va ser cap de llista del PSC per Tarragona el 2015 i número dos el 2017, a més de ser el primer càrrec socialista que va visitar Junqueras el 2018 a la presó madrilenya d'Estremera, cosa que va fer a títol personal i per raons d'"humanitat", segons va relatar. Tot i que Castillo va ser sondejat també pels comuns, la seva major sintonia amb els republicans ha acabat sent determinant per a la seva decisió, no només per la seva bona relació amb Junqueras, sinó també amb la mateixa Raquel Sans.

Distanciament progressiu amb el PSC

El que va ser portaveu socialista a la comissió d'Interior del Parlament va oficialitzar la seva ruptura amb el PSC l'1 de setembre quan, en una carta enviada a la direcció del PSC i al seu líder, Miquel Iceta; al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a la direcció del partit a Tarragona, va demanar la seva baixa com a militant per no compartir la "deriva" del partit en diferents qüestions.

Aquestes postures crítiques havien portat a un distanciament progressiu entre Castillo i la direcció del PSC, cosa que no només va acabar suposant que no fos cap de llista per Tarragona el 2017, sinó que no se'l tingués en compte com a possible candidat a l'alcaldia tarragonina o fins i tot per ocupar un lloc de sortida en la llista per a les pròximes eleccions catalanes.

Tot i que Castillo va arribar a representar el PSC en una manifestació de Societat Civil Catalana (SCC) el 2014, posteriorment es va mostrar molt crític amb la relació del partit amb aquesta entitat contrària a la independència; i fins i tot l'associació espanyolista va arribar a censurar l'exdiputat per haver creat un corrent catalanista i el va comparar amb altres exdirigents socialistes que van acabar fent el salt a formacions independentistes.

stats