Política 01/11/2020

ERC i els comuns sondegen l’ex-PSC Carles Castillo

M. Esteve / Q. Bertomeu / M. Toro
3 min
L’exdiputat del PSC Carles Castillo en  una imatge  del 2016.

BarcelonaEl perfil de polític catalanista desencantat amb del PSC ha estat en els últims anys un atractiu per a ERC i els comuns. Ernest Maragall i Carolina Telechea, en el primer cas, i Jordi Martí i Rosa Lluch, en el segon, són exemples de noms que els dos partits han pescat en l’òrbita socialista amb l’objectiu de capitalitzar a les urnes el descontent amb la formació que encapçala Miquel Iceta. L’últim en abandonar el vaixell per la deriva del PSC va ser el fins fa poc diputat per Tarragona Carles Castillo. “Us demano oficialment la meva baixa com a militant que soc des que tenia 17 anys”, escrivia en una carta a principis de setembre, en què lamentava, entre d’altres, el suport a la monarquia tot i les sospites de corrupció. Segons ha pogut saber l’ARA, durant els dos mesos següents ha estat sondejat tant per ERC com pels comuns. Malgrat que per ara no hi ha cap oferta en ferm sobre la taula, els contactes s’han produït a les portes d’unes noves eleccions, previstes per al febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns es van posar en contacte amb Castillo poc després que fes públic que estripava el carnet socialista i, posteriorment, deixés l’escó al Parlament per tornar a exercir d’advocat a Tarragona. L’objectiu era obrir les portes de Catalunya en Comú a l’exdiputat, tal com expliquen fonts de la formació a l’ARA. Castillo es va acabar reunint amb el responsable de relacions institucionals del partit, Adrià Alemany, i la responsable d’organització, Agnès Petit. De la trobada no en va sortir cap oferta formal per incorporar-se a les llistes dels comicis del 14 de febrer -els comuns ja treballen en la configuració de les candidatures, però encara no han iniciat el procés perquè les validi la militància-, sinó que les mateixes fonts admeten que va ser una primera presa de contacte.

Després de la trobada amb els comuns, Castillo es va posar en contacte amb la direcció de Podem Catalunya per reunir-s’hi també. Fonts del partit lila expliquen que encara no s’ha produït aquesta reunió però que tenen voluntat de fer-la perquè veuen amb bons ulls el perfil de Castillo. En conversa amb l’ARA, l’exdiputat del PSC confirma aquests contactes i explica que va demanar una trobada amb la formació de Pablo Iglesias per ser “curós”, tenint en compte la coalició que mantenen amb els comuns. Castillo, que va ser el primer càrrec socialista a visitar un dels presos polítics, en aquest cas Oriol Junqueras, també reconeix que diversos representants d’ERC s’han interessat pel seu futur, un fet que confirmen fonts republicanes. L’exsocialista, que manté una bona relació amb la diputada al Parlament Raquel Sans i el diputat al Congrés Jordi Salvadó, tots dos de terres tarragonines, també té una reunió formal pendent amb els republicans.

Partidari de l’amnistia

Malgrat reconèixer que el seu perfil quallaria amb els comuns, ja que no és independentista, afegeix que això no hauria de ser un problema per a una eventual incorporació a ERC, tal com li han aclarit des del partit. Partidari de la república espanyola, creu que els de Junqueras poden ser una “palanca de canvi de l’ statu quo a nivell estatal”. Amb ells també coincideix en la necessitat d’una llei d’amnistia que posi “punt final” a la judicialització del Procés. Castillo, amb tot, diu que està obert a escoltar propostes, però insisteix que no té clara la tornada a la política. Si ho fes, conclou, seria per “transformar la realitat” des d’una “esquerra desacomplexada” i “sentir-se útil i escoltat”. Premisses que no sempre va trobar al PSC.

stats