CAS PALAU
Política 20/07/2012

ERC salva Mas de comparèixer

ERC vol mantenir la institució de la Generalitat al marge del suposat finançament irregular de CDC. Per això els republicans van impedir amb els seus vots que Artur Mas hagi de comparèixer al Parlament.

Marc Colomer
2 min
DE FLAGELL DE CDC A ESCUT DE DEFENSA DEL PRESIDENT ERC va ser l'autèntic flagell de Convergència en la comissió d'investigació parlamentària sobre el suposat finançament il·legal de CDC. Ahir, però, va fer d'escut de defensa de la institució de la Presidència de la Generalitat, ara en mans d'Artur Mas. Ara bé, els republicans avisen que la protecció no és vàlida per a la resta de dirigents orgànics de CDC.

BARCELONA.ERC va sumar ahir els seus vots als de CiU en la reunió extraordinària de la junta de portaveus del Parlament per evitar la compareixença del president de la Generalitat i líder de Convergència, Artur Mas, per donar explicacions sobre el suposat finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música. La compareixença l'havien exigit ICV-EUiA, Ciutadans i Solidaritat per la Independència després que el jutge del cas Palau, Josep Maria Pijuan, fixés una fiança de 3,3 milions d'euros a CDC com a responsable civil en el cas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com s'explica el vot dels republicans, que el 2010 van fer de flagell de CDC en la investigació parlamentària? "Ho volem saber tot, però no volem que s'hi barregi la institució de la Presidència de la Generalitat". Així ho va justificar la portaveu d'ERC, Anna Simó, que, això sí, va donar a CDC una setmana de termini perquè els principals dirigents orgànics compareguin voluntàriament "sense excuses i amb documents que desdiguin el que ERC deia i manté" i que el mateix jutge s'ha fet seu en les interlocutòries: que hi ha sospites sobre el finançament de CDC que no s'han aclarit.

ERC es va endur els retrets de la resta de grups de l'oposició. "No sabíem que ERC havia deixat de predicar les mans netes per predicar les mans a la butxaca", va criticar la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, mentre que el portaveu del PP, Enric Millo, situava ERC "sota sospita" per la seva actitud. La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va dir que "qui no fa un favor a la institució és qui es nega a donar explicacions i qui s'amaga darrere el càrrec".

Els republicans, però, no volen participar de cap "xou" que pugui debilitar la figura del president de la Generalitat, sobretot a les portes del xoc institucional amb l'Estat que es preveu amb la batalla del concert econòmic. La voluntat de preservar la figura del president a les portes de l'embat pel pacte fiscal explica també el silenci de Mas, i que la veu cantant l'hagin dut primer el número tres de CDC, Josep Rull; després el secretari general de CDC, Oriol Pujol, i finalment el secretari general de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs. Les seves intervencions van servir per carregar contra el procediment del jutge i contra l'oposició, sobretot el PSC, a qui acusen de buscar la sang per la sang per desgastar el Govern. "Ells ja han fet el seu judici particular, s'han passat pel clatell la presumpció d'innocència", va deplorar Homs en declaracions a Catalunya Ràdio. Homs va insistir en el caràcter "desconcertant" de la interlocutòria del jutge, que aporta indicis però no proves que fonamentin l'acusació "falsa". En declaracions a RAC1 Oriol Pujol va dir que és l'exemple d'un procés "absolutament anòmal" que fins ahir al migdia el jutge no comuniqués la imposició de la fiança al partit. Pujol va negar l'acusació i va reiterar ahir que "CDC no es va lucrar mai ni del Palau de la Música ni de l'Orfeó Català".

stats