Política 27/10/2015

Després de l'escorcoll a la casa dels Pujol... el ministeri de l'Interior defensa l'operació

CDC es desentén del cas Pujol i el limita a l'àmbit de la família

Ara / Agències
5 min
Els Pujol sorint de casa seva quan la Policia Nacional encara l'estava escorcollant / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Policia Nacional ha escorcollat aquest dimarts el matí el pis de l'expresident Jordi Pujol, a la ronda General Mitre de Barcelona, on han buscat proves contra el primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola. La policia ha entrat al domicili a les 8 del matí i ha acabat passades les onze. Alhora, hi ha en marxa fins a catorze escorcolls –12 a Barcelona i 2 de Madrid–, enntre els quals el domicili del vicepresident del Barça, Carles Vilarrubí, del propietari de l'empresa Comsa, Carles Sumarroca Claverol, i del president d'Isolux Corsán, Luis Delso. L'operació s'emmarca en l'operació dirigida pel jutge José de la Mata de l'Audiència Nacional que es basaria en noves proves que demostrarien que els fills de l’expresident de la Generalitat van moure fons de procedència il·lícita. De moment, però, no hi ha detencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'operació ha provocat diverses reaccions, tan a Catalunya com a Madrid, per part del govern espanyol.

Ministeri de l'Interior

"És una mostra més que l'Estat funciona"

Després de l'escorcoll a casa dels Pujol –ja finalitzat– el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha asegurat que l'operació és "una mostra més que l'Estat de dret funciona". A més, ha afegit que "les institucions treballen de forma articulada per fer front a totes les formes de criminalitat i, sense cap dubte, a les que tenen a veure amb la corrupció", ha afegit en declaracions als periodistes en inaugurar les jornades "Nous reptes policials en la investigació forense de l'ADN".

Per la seva banda, el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, també ha defensat l'actuació de la justícia, i ha considerat la proposta de resolució presentada per JxSi i la CUP una maniobra "per intentar tapar mediàticament els escorcolls a casa del fundador de CDC [Jordi Pujol]".

CDC

El partit es desentén del cas de la família Pujol

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha defensat que el seu partit sempre estarà al costat de la justícia quan el seu objectiu sigui esbrinar la veritat, però ha defensat que abans cal veure "si la voluntat prioritària és determinar la veritat o fer un espectacle". "Avui n'hem tingut un altre exemple", ha dit en referència a l'escorcoll al domicili de l'expresident Jordi Pujol. Segons Rull, aquest dimarts "no s'han respectat les formes una altra vegada", i ha argumentat que davant aquests casos s'ha d'actuar amb "transparencia, molta exigencia i presumpció d'innocència".

El fins ara portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, per la seva banda, ha evitat valorar la macrooperació policial sobre la família Pujol Ferrusola, en considerar que el cas afecta estrictament l'àmbit privat i no el del partit. "És una qüestió que afecta membres de la família Pujol", ha tancat Macias, que ha comparegut davant els mitjans per fer balanç de la legislatura que ara es tanca al Congrés.

Macias ha recordat que, després de la confessió pública de Jordi Pujol sobre l'herència que havia mantingut oculta a l'estranger, CDC i el Govern d'Artur Mas van prendre "unes decisions molt doloroses" per apartar els membres de la família Pujol Ferrusola de qualsevol responsabilitat al partit o a la Generalitat. "A partir d'aquest moment, aquests temes no estan en l'àmbit del partit, sinó en el d'aquestes persones", ha insistit Macias, que espera que des de l'àmbit judicial i policial "les coses es facin bé" i "no hi hagi excessius espectacles".

ERC

Oriol Junqueras es mostra "preocupat" pels casos de corrupció

El president d'ERC i diputat de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha admès "preocupació" per tots els casos de corrupció, que "s'han de perseguir" en tot moment i no només "una part".

En declaracions a Rac1, s'ha referit tant als escorcolls al domicili de Jordi Pujol i els seus fills com el cas del 3%, lligat a presumptes comissions il·legals de CDC.

En el cas del 3%, ha insistit en demanar la dimissió de la Comissionada per la Transparència, Núria Bassols, ja que el seu marit, Josep Manel Bassols, va ser detingut la setmana passada en el marc de l'operació Petrum III.

La CUP

Existeixen els "casos de corrupció" a Catalunya i la "intencionalitat política" de l'Estat

La CUP ha valorat també, en roda de premsa, els escorcolls d'aquest dimarts. Els diputats han avalat l'"existència" dels "casos de corrupció" a CDC però també han constatat que hi ha una "intencionalitat política" per part de l'Estat a l'hora d'escenificar aquestes operacions. "Un sector polític de la nostra societat que durant molt temps va tenir un pacte d'estabilitat explícit o implícit amb l'Estat, quan se n'ha desvinculat, i parlo de CiU, més li fan pagar casos que probablement l'Estat ja coneixia", ha assegurat el cupaire Albert Botrán. Així, ha insistit en què com més s'aprofundeix en el "procés de ruptura democràtica", "més surten a la llum casos de corrupció".

Botrán ha considerat que l'Estat utilitza aquests casos com una "maniobra propagandística" i ha qüestionat també que hi hagi la voluntat d'acabar amb tota la corrupció, també dels casos que esquitxen el PP i el PSOE.

C's

"Ara entenem perquè s'han fet independentistes"

Per la seva banda, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha insistit en acusar CDC de defensar la independència per tapar la presumpta corrupció que envolta el partit. "Ara entenem perquè s'han fet independentistes", ha afirmat en declaracions als periodistes, després de negar que les operacions policials contra la família Pujol i CDC siguin un "atac contra Catalunya".

També ha reclamat que "se sàpiga tota la veritat".

PSC

"S'acumula la corrupció al voltant de CDC"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha subratllat que el president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir fa menys d'una setmana amb l'expresident Jordi Pujol, i ha destacat que s'"acumulen els casos de presumpta corrupció al voltant de CDC".

En relació amb l'operació Petrum III, Granados ha demanat a Artur Mas que cessi el director general de l’empresa pública Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell.

Catalunya Sí que es Pot

Acusa els independentistes de voler tapar la corrupció

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament, Joan Coscubiela, ha acusat a la coalició de Junts pel Sí i la CUP, que aquest dimarts han registrat el text de la declaració d'inici del procés d'independència, d'"amagar la corrupció", en al·lusió als escorcolls a casa els Pujol, diversos domicilis i empreses vinculades a Jordi Pujol Ferrusola.

Alhora, Coscubiela espera que l'acord no sigui "una pista d'aterratge per preparar el vot" de la CUP a favor de Mas.

Unió

Duran desitja la "millor defensa" per la família Pujol

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran, ha desitjat a la família Pujol la "millor defensa" després de l'escorcoll a casa seva d'aquest dimarts. Ha demanat màxima celeritat a la justícia i respecte a la presumpció d'innocència, i ha afegit: "Em sap greu tot el que pugui afectar a persones, les conegui o no. Si la conec com és el cas del president Pujol, raó de més. Lògicament no m'agrada i em sap greu, però la justícia ha de fer el que ha de fer".

"Deixem que els jutges investiguin el que hi ha. Ja ens ho diran. Deixem que les parts es puguin defensar, no fem de jutges, no emetem sentències", ha dit Duran.

stats