Política 05/07/2015

Espadaler avisa del risc d'un tripartit independentista de CDC, ERC i la CUP

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha reivindicat el "coratge de ser moderat", en una entrevista a l'agència Efe

Efe
3 min
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler.

BarcelonaEl secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha advertit dels riscos que, al seu parer, suposaria un tripartit independentista de CDC, ERC i la CUP després de les eleccions catalanes del 27 de setembre, en un context polític en el qual ha reivindicat el "coratge de ser moderat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb l'agència Efe, Espadaler, amb tota probabilitat el candidat d'UDC per a les catalanes, ha expressat la seva preocupació per "la capacitat d'incidència" que té la CUP sobre ERC i, a la vegada, Esquerra sobre el seu exsoci de federació, CDC, en una mena de nou "tripartit" que pot conformar-se després del 27-S.

L'exconseller d'Interior ha indicat que la formació del president català, Artur Mas, "tenia dues opcions, escollir Unió o Esquerra, i ha escollit Esquerra", de manera que ha advertit que a CDC ja se li ha passat "l'oportunitat" d'assumir els criteris que planteja Unió per al procés sobiranista.

No obstant això, Espadaler no ha descartat poder donar suport parlamentari a un eventual executiu de CDC després del 27-S si aquest executiu "no se situa en els extrems" i fa un "viratge" cap als criteris d'UDC, que defensa el dret a decidir i la "plena sobirania" de Catalunya –sense especificar la independència– amb criteris de seguretat jurídica, diàleg i permanència a la UE, entre d'altres.

Per a Espadaler, la "gran paradoxa dels temps que vivim és que per a allò que es requereix de veritat coratge és per ser moderat", perquè en aquesta posició es rep "d'un costat i de l'altre".

En un context de divisió de la societat catalana entre els favorables i detractors de la independència i un probable escenari de fragmentació al Parlament, el democratacristià ha admès que li preocupa "el risc evident i real" d'un "tripartit" independentista entre CDC, ERC i la CUP després del 27-S.

"A UDC li preocupa la possibilitat d'un tripartit entre ERC, la CUP i CDC, que podria representar sol fins al 43% de la ciutadania –segons l'últim sondeig– i li preocupa un altre tripartit, quadripartit o bipartit d'esquerres al voltant de Podem amb l'expressió que prengui amb ERC més el PSC", ha explicat.

Espadaler ha remarcat que aquest tripartit només representaria, segons els sondejos, el 43% de la ciutadania i podria donar lloc a un camí independentista que inclogués passos fora de la legalitat.

Com a contrapunt, Espadaler ha reivindicat la proposta "serena", "reposada" i de "menys d'extrems" d'UDC per "combatre" tant aquest eventual tripartit sobiranista com un altre possible tripartit o bipartit d'esquerres, protagonitzat per Podem –amb l'expressió que adopti finalment per a les catalanes– amb suports d'ERC i del PSC.

Aquesta segona possible coalició emularia el cas de l'Ajuntament de Barcelona, on l'alcaldessa, Ada Colau (BComú), governa amb suports del PSC i d'una Esquerra que, en aquest cas, "s'oblida" del suport a l'independentisme que "exigeix a altres", ha criticat Espadaler.

En aquest context, ha dit que Unió té propostes "diferents i distants dels dos extrems" perquè és a l'espai del seny per fer les seves polítiques des del diàleg i a partir de la legalitat, per transformar-la "des de dins" de la llei i no situar-se'n "al marge".

En espera de desenvolupar els punts del programa de les catalanes en la convenció programàtica del 18 i 19 de juliol, Espadaler ha avançat que s'articularà sobre tres eixos, amb l'objectiu de preservar la cohesió social i recollint l'"esperit" de la "CiU històrica" prèvia a la deriva secessionista d'Artur Mas.

Un dels eixos serà el procés sobiranista, amb la proposta ja escrita i avalada per la militància en la consulta interna en un document que defineix la "plena sobirania" com a objectiu, sense esmentar la independència, i fixa criteris com la seguretat jurídica, el diàleg i la permanència a la UE.

Espadaler ha admès que "defensar el seny" en el procés sobiranista i fer les coses "amb elements de seguretat, probablement no aixecant passions, ni ompli manifestacions, ni agafi gaires abanderats", però "és una evidència" que "hi ha una realitat sociològica que agraeix això".

Els altres dos eixos seran les mesures per a la recuperació econòmica, amb un especial èmfasi en les pimes i autònoms, i totes les qüestions relatives als valors humanistes, com la preservació dels drets socials o la dignitat de les persones.

El número 2 d'Unió ha assenyalat que, a diferència de CDC i ERC, UDC no té la intenció d'"amagar" les sigles ni d'"espantar" els polítics de la llista electoral del 27-S.

stats