Política 18/06/2015

Unió s'obre a presentar-se en solitari el 27-S

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, defensa a Catalunya Ràdio que el partit democristià "no aposta pel trencament de la federació" CiU, i atribueix la sortida dels consellers d'Unió del Govern a l'"ultimàtum" de Convergència. El sector sobiranista plantarà cara si la direcció aposta per defensar la tercera via

Ara
3 min
El conseller Espadaler atenent als mitjans de comunicació /ACN

BarcelonaEs presentarà Unió en solitari a les eleccions del 27-S? "Aquesta és una decisió que no hem pres. No podem descartar cap escenari". El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, obria així la porta a la possibilitat que el partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida concorri en solitari a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre després del terratrèmol que sacseja la federació i que obre l'escenari de la ruptura amb els socis de CDC. En declaracions a Catalunya Ràdio, Espadaler ha insistit que Unió "no aposta pel trencament de la federació" CiU, entre altres coses perquè, segons diu, això abocaria molts consistoris a "una mena de campi qui pugui". Atribueix la sortida dels tres consellers d'Unió del Govern a l'"ultimàtum" de Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler, que ha parlat d'un "moment certament delicat" per a CiU, ha assegurat que més enllà de l'"ultimàtum" de CDC, que va plantejar a Unió que si no assumia la independència precipitaria la ruptura, ha afegit que a aquest fet s'hi sumen "algunes discrepàncies evidents de fons. Ha defensat que la seva opció passa per abraçar la independència, però sense "excloure" els del "sí-depèn com". "Quan s'exclou aquest sí-depèn com es minoritza l'espai", ha defensat. A més, ha reiterat que seguirà sostenint el Govern amb els seus 14 diputats perquè Unió continua "lleial" al programa electoral del 2012, que es comprometia amb "el dret a decidir i l'estat propi sense més definició": "Serem lleials fins a l'últim minut de la legislatura al programa pel qual vam apostar".

No sortir era "aferrar-se a la cadira"

Per l'encara conseller de l'Interior, Unió no tenia cap intenció d'"aferrar-se a la cadira". "Aquesta vegada hem cregut que no té sentit que seguim al Govern i tampoc té sentit que el fem caure", ha defensat, per asseverar que "el president no perdrà ni una votació per Unió". Ara bé, també ha deixat clar que a criteri dels democristians, la crisi de CiU no ha de tenir repercussió en els ajuntaments, on hi ha una "situació ben diferent": "Hi estem compromesos i és un exercici de responsabilitat dir que el que ens compromet als ajuntaments és el programa electoral". I menys, ha afegit, després que Unió hagi destacat per les "apel·lacions a governs sòlids i estables".

I al Parlament, el Congrés, el Senat, els consells comarcals i les diputacions, què farà Unió? "Si una cosa no teníem al cap és trencar la federació. No tenim respostes sobre com gestionarem el que tenim per davant, perquè no era premeditat", ha respost. "La federació surt tocada, però que sigui de mort o recuperable depèn d'ambdues parts", ha argumentat. "No hem demanat a ningú que abandoni l'escó", ha afegit.

Espadaler també ha respost als crítics amb evasives sobre la possibilitat de fer un congrés urgent per resoldre la crisi en què estan immerses Unió i CiU des del 14-J. I ha acusat el dirigent sobiranista d'Unió Antoni Castellà d'actuar amb "deslleialtat" quan diu que no farà cas de la consigna d'abandonar el Govern. Després que es conegués que alts dirigents d'Unió han participat en l'impuls de Construïm, Espadaler ha negat que Duran hi estigui al darrere i ha asseverat: "La meva proposta es diu Unió, i ho dic amb rotunditat meridiana".

Els sobiranistes plantaran cara

Mentre Espadaler parlava a Catalunya Ràdio, el sobiranista Antoni Castellà, líder del sector renovador d'Unió, admetia a RAC1 que el debat dins el partit democristià és ara mateix "qui es queda les sigles". "Hi haurà un debat sobre qui és queda les sigles i sobre qui es queda la Unió democràtica del 31", ha dit Castellà. El secretari d'Universitats i Recerca del Govern ha assegurat que plantarà cara a Espadaler: "Lluitaré en contra que Unió i aquesta cosa de Construïm s'aproximin al PSC i es presentin defensant la tercera via".

Castellà reclama a Duran que convoqui un congrés extraordinari: "Davant aquesta situació seria el més irresponsable, no convocar un congrés, i hauria de ser immediat", ha dit. Castellà ha tornat a carregar contra la pregunta sobre el procés formulada a la militància. El sí –la proposta de Duran– va guanyar per 95 vots. "Amb les condicions que vol posar la majoria del comitè de govern no hauríem convocat el 9-N", ha afirmat Castellà. "Em sorprèn i és una llàstima que Joana Ortega abandoni el Govern", ha afegit Castellà.

stats