EXCLUSIVA DE L'ARA
Efímers 16/06/2015

"Enviat per error": el missatge al grup de WhatsApp de la cúpula d'Unió sobre les gestions per muntar Construïm

La portaveu del partit, Montse Surroca, va enviar un missatge a la direcció amb una foto del registre de Construïm al ministeri de l'Interior a primera hora del matí el dia en què es va formalitzar

Oriol March
2 min
Surroca informa per 'error' sobre Construïm a la permanent d'Unió / ARA

BarcelonaMontse Surroca, portaveu d'Unió des de l'octubre passat, va enviar el 26 de febrer d'enguany a les 9.37 del matí una imatge al grup de WhatsApp de la permanent democristiana, l'òrgan de direcció més restringit del partit, del qual formen part, entre altres, Josep Antoni Duran i Lleida, Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. En aquesta imatge es podia veure un formulari del registre de partits polítics del ministeri de l'Interior en què consta l'entrada al registre de Construïm, plataforma inspirada per Josep A. Duran i Lleida, com a nova formació. Un dels dirigents presents al grup de WhatsApp contesta a les 9.39: "Què és això?". Surroca, set minuts més tard, contesta: "Enviat per error. Esborreu-lo, si us plau". L'ARA ha tingut accés al fil de conversa del nucli de direcció més restringit de la formació democristiana.

La data del registre que apareix en la fotografia de Surroca és del mateix dia que els missatges, 26 de febrer. La portaveu del partit és diputada al Congrés. Aquell dia hi havia ple a la cambra baixa i, per tant, Surroca havia de ser a Madrid. Al full de registre hi apareix el nom de Maria Teresa González Carrasco, una de les persones que van fundar Construïm i que figura com a secretària de la formació en els papers del registre, als quals l'ARA va tenir accés el 18 de març. Carrasco és una persona vinculada a Guillem Aresté, president d'Unió al Maresme, gerent de la intercomarcal de Barcelona Comarques i afí a Josep Sánchez Llibre.

El primer moviment per oficialitzar la plataforma davant de notari es va fer el 14 de novembre del 2014, només cinc dies després de la jornada participativa del 9-N, però no va rebre l'aprovació final del ministeri fins al 4 de març per qüestions de forma que es van anar solucionant al llarg d'aquests mesos. L'entrada a registre del 26 de febrer seria el darrer moviment animat per la direcció d'Unió per posar en marxa el nou partit, allunyat del procés i que pretén ocupar l'espai del centre polític. Un cop l'actual direcció d'Unió ha aconseguit mantenir, per un estret marge, el control del partit després de la consulta interna de diumenge caldrà veure quin és el futur de Construïm.

Duran, tot i negar tenir coneixement del manifest fundacional de Construïm publicat per 'La Vanguardia' el 26 de març, va recollir personalment suports per al text. De fet, els membres de la cúpula d'Unió, segons va publicar l'ARA la setmana passada, havien rebut correus electrònics en què se'ls demanava fer aportacions al document. Ramon Espadaler, secretari general del partit, va assegurar que no els havia llegit en conversa amb aquest diari.

En declaracions a l'ARA, Surroca assegura que ella "va rebre" aquesta imatge "per part d'algú" i que la va enviar "per error" al grup de WhatsApp de la permanent perquè la volia enviar a "algú altre" per demanar-li explicacions. "Unió no té vinculacions amb Construïm", apunta la portaveu democristiana, que lamenta que s'hagi fet "difusió" d'un missatge que "demano explícitament que s'esborri". "Tenim altres coses més importants a tractar", conclou Surroca.

stats