FUTUR DEMOCRISTIÀ
Política 18/03/2015

Persones vinculades a Unió i a E-Cristians funden Construïm, partit inspirat per Duran

L’acta notarial de fundació presentada al ministeri de l’Interior es va fer cinc dies després del 9-N

O. March / F. Casas / M. Ferrer
3 min
Duran va clausurar les jornades Construïm sobre la refundació del centre només nou dies després que es creés el partit davant de notari.

Barcelona / MadridNomés feia cinc dies que 2,3 milions de catalans s’havien acostat a les urnes per pronunciar-se sobre la independència en la jornada de participació del 9-N. L’Estat encara dubtava sobre la querella que acabaria presentant contra Artur Mas i els seus consellers, i el debat estava instal·lat en les pròximes passes del procés. Mentrestant, aquell 14 de novembre del 2014, cinc ciutadans decidien, registrant-la legalment, convertir en partit polític la plataforma Construïm, impulsada per Josep A. Duran i Lleida, líder d’Unió, com a eina per superar el “frontisme” des del centredreta català. Segons els documents que consten, ja validats, al registre del ministeri de l’Interior i als quals ha tingut accés l’ARA, els fundadors de la nova formació són Joan Carles Santín -president-, Maria Teresa González Carrasco -secretària-, Josep Mouriño -tresorer-, Antoni Mulà i Joan López Masoliver. Els dos últims són vocals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui són? ¿Tenen vinculació amb Unió? La resposta és afirmativa, en algun cas. L’exemple més clar és Antoni Mulà, que va ser del comitè local dels democristians a Cabrera de Mar (Maresme), candidat a les municipals del 2003 i va participar de l’executiva comarcal almenys fins fa un any i mig. “Havia coincidit amb ell en algunes reunions, fa molt de temps”, assenyala a l’ARA un alt dirigent d’Unió. Mulà va escriure diverses vegades al perfil a Facebook dels democristians a Cabrera per informar de reunions locals del partit, i també per demanar el vot per Salvador Sedó a les europees del 2009. Unió sempre ha negat tenir res a veure amb la posada en marxa de Construïm -que consta com a associació al departament de Justícia de la Generalitat- com a partit. De Cabrera són també Maria Teresa González, la secretària de Construïm, i el president comarcal d’Unió al Maresme, Guillem Arasté, que és el gerent de Barcelona Comarques i molt pròxim a Josep Sánchez Llibre, mà dreta de Duran al Congrés.

Santín, en defensa del líder

Del president, Joan Carles Santín, poc se’n sap més enllà que és graduat social i que la seu de Construïm és al seu propi domicili, a l’avinguda de Madrid de Barcelona. L’estiu del 2013 escrivia una carta al director a El Punt Avui, titulada “El boc expiatori”, en què en primera persona lamentava la pèrdua de la centralitat de CiU i reivindicava “la moderació” contra “el discurs d’extrems que no du enlloc” i el “paper decisiu” de Duran. “Esperem que ho segueixi fent”, acabava.

En el cas de Josep Mouriño, aquest diari hi va contactar ahir per saber si milita a Unió. El tresorer de Construïm, director general del Col·legi d’Enginyers Industrials, va declinar explicar si era afiliat i remetia a Unió, que sobre el paper no té res a veure amb Construïm, perquè donés explicacions. “El partit està arrencant i és millor no dir res”, va indicar sobre la nova formació.

Joan López Masoliver és un dels impulsors amb més projecció. És d’E-Cristians, una associació ultracatòlica fundada per Josep Miró i Ardèvol, ponent a les jornades de l’Institut d’Estudis Humanístics Coll i Alentorn (Inehca) -el think tank d’Unió- del 22 i 23 de novembre sota l’epígraf Construïm. López Masoliver és també president d’un altre partit, Democràcia Social, liderat pel mateix Miró i Ardèvol, fundat el 2010 i que no es va presentar a les eleccions i es manté hibernat. Aquest advocat també és membre de la junta directiva de Foro Cultura 21, una organització antiavortista.

Duran, en la seva ronda de contactes per la “refundació” del centre anunciada a l’escola d’estiu d’Unió -i que va sacsejar els fonaments de CiU-, va mirar de posar-se en contacte amb el món catòlic de base per sumar suports transversals, però només ha aconseguit la benedicció de sectors més conservadors. L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, per exemple, va rebutjar fer-li costat en l’arrencada de la plataforma.

El novembre del 2014 va ser clau en els moviments de Duran. Com va avançar l’ARA, es va donar d’alta com a advocat exercent passant del Col·legi de Lleida al de Barcelona i va tancar la jornada ideològica d’Unió. “No em canvio de partit!”, deia. Ha deixat clar que no vol presentar-se contra els democristians. De moment, però, la seva plataforma ja és un partit pensat per fer-ho. Unió sempre se n’ha desvinculat.

stats