Política 26/01/2015

Presenten a Barcelona un manifest per una "Espanya federal en Europa federal"

Hi donen suport els exministres socialistes Ángel Gabilondo i Francisco Caamaño, així com també el primer secretari del PSC, Miquel Iceta

Efe
3 min
Els exministres Ángel Gabilondo i Francisco Caamaño, durant la presentació de la declració "Una Espanya federal en una Europa federal" / EFE

BarcelonaUn manifest a favor d'una "Espanya federal en una Europa federal", que demana "consensos" per evitar l'"enfrontament" entre immobilisme i rupturisme, ha estat presentat a Barcelona amb suport dels exministres socialistes Francisco Caamaño i Ángel Gabilondo, i el líder del PSC, Miquel Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cita, organitzada per Federalistes d'Esquerres, ha arrencat amb la lectura del manifest, signat per al voltant d'un miler de persones amb el lema "Una Espanya federal en una Europa federal" i impulsat per un grup de seixanta professors, escriptors, artistes, economistes, periodistes i polítics de diferents parts d'Espanya.

Davant 200 persones al centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a l'acte han assistit també l'exlíder del PSC Pere Navarro, l'alcaldable socialista per Barcelona, Jaume Collboni, i els dirigents de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch i Joaquim Coll.

El text impulsat incideix en el fet que la "insuficiència de l'estructura territorial de l'Estat establerta en la Constitució és una opinió compartida per amplis sectors socials i polítics".

Així, adverteix que "creix el descontentament sobre el funcionament del sistema de les autonomies, un indubtable avanç al seu moment", a l'hora que "en algunes nacionalitats creix un moviment independentista que ha posat en greu risc la unitat de l'Estat i les conseqüències del qual serien nefastes".

"Ocultar aquestes realitats, minimitzar els efectes o adoptar posicions immobilistes seria una ceguesa imperdonable -afegeix el manifest-. Instem els partits i institucions democràtiques que arribin als consensos i adoptin els procediments necessaris per reformar la Constitució en un sentit federal".

Aquesta reforma hauria de reconèixer les identitats diverses d'Espanya; articular una cambra territorial que permeti la participació de les comunitats; una distribució clara de competències; i un finançament just i equilibrada, basada en la igualtat de drets entre ciutadans, de solidaritat entre territoris i d'ordinalitat.

"Seguir igual que estem, pensant que els problemes s'arreglaran per si sols, o plantejar una ruptura entre ciutadans, només conduirà a un estèril enfrontament. Cal ser sensats i audaços per abordar les reformes constitucionals com en altres moments de la nostra història", ha apuntat el text.

L'exministre de Justícia Francisco Caamaño ha defensat el federalisme com "una unió entre diferents, i no una unitat", i ha lamentat que l'"error" fins ara ha estat "intentar construir un federalisme a l'espanyola, de dalt a baix", com el sistema autonòmic, mentre que el federalisme és el contrari.

De la seva banda, l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo ha assegurat que "l'única manera possible i eficient de compaginar identitats diverses és el dret a la diferència, però sense diferència de drets", i ha avisat que "és necessari modificar" i "millorar" la Carta Magna, perquè "no està acabada", però ha de fer-se "junts i amb acord": "La reconstitució de l'Estat de les Autonomies és l'Estat federal".

L'exdiputat d'ICV-EUiA Joan Boada ha lamentat aquells sectors, "també des de l'esquerra", que han "tret rèdits electorals de l'anticatalanisme", per la qual cosa "d'aquella pols, aquests fangs", i ha reclamat "una veritable proposta des de l'esquerra per fer un veritable Estat federal".

L'exdiputat, vicepresident executiu de la Fundació Alternatives i un dels fundadors de Comissions Obreres (CCOO), Nicolás Sartorius, ha constatat que els federalistes no són "una minoria d'il·lusos després d'un objectiu inviable", i ha considerat que la qüestió de la sortida de la crisi econòmica i les seves conseqüències "no cal separar del debat territorial".

Han intervingut també el professor i assagista Jordi Gracia; el crític i assagista Jordi Llovet; el catedràtic de la Universitat de Granada Gregorio Cámara; l'escriptor Ricardo Fernández Aguilà; i la vicepresidenta de Federalistes d'Esquerres, Carme Valls-Llobet; mentre que també han assistit altres com el catedràtic Manuel Ballbé i el president de Federalistes d'Esquerres, Manuel Cruz. EFE

stats