Política 11/07/2019

La coalició amb Podem, l’opció preferida

Els espanyols triarien un govern dels dos partits, amb altres suports, per davant d’un només amb el PSOE

Dani Sánchez Ugart
3 min
01. Sánchez i Iglesias, abans de la reunió 02. Casado, després de la trobada.

MadridEl Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) n’ha servit una de freda i una de calenta a Pedro Sánchez. Si fa una setmana l’organisme dirigit amb polèmica pel socialista José Félix Tezanos empenyia el candidat socialista a forçar una repetició electoral amb una enquesta d’intenció de vot molt favorable als seus interessos, ahir va situar la seva opció de govern en solitari com a perdedora entre les preferències dels espanyols, davant d’un govern de coalició amb Podem. Un executiu conjunt dels socialistes i els liles, amb altres suports, és l’opció preferida dels espanyols segons l’enquesta, que deixa en segon lloc l’executiu monocolor del PSOE. Tot i que aquesta és la posició defensada pel president espanyol en funcions, només rep el suport del 20,2% dels enquestats, enfront del 26,4% que donen suport a la fórmula que demana Pablo Iglesias des d’abans del 28 d’abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre el menú d’opcions que oferia el CIS, la més ben valorada era la del govern del PSOE tot sol, però només per un efecte estadístic producte de la segmentació que va oferir Tezanos a l’hora de preguntar per la coalició. Aquesta fórmula estava dividida en dues preguntes, i la suma dona com a resultat una preferència per aquesta opció. En concret, l’institut estadístic pregunta per un govern de coalició dels dos partits d’esquerres amb el suport dels partits nacionalistes no independentistes i les abstencions necessàries, que rep el suport del 15,8% dels enquestats; i també per la coalició amb els independentistes, que és l’opció del 10,6%. De fet, estrictament aquesta opció, tal com fa la pregunta el CIS, seria una coalició amb els independentistes dins el govern, que no és una opció ni tan sols remota, i no pregunta directament per una coalició del PSOE amb Podem amb el suport extern dels independentistes, que sí que està damunt la taula, amb la possibilitat de més adhesions.

A continuació se situa el govern monocolor del PSOE “amb suports puntuals d’altres partits”, que és l’opció preferida per aquest 20,2%, al qual es podria sumar el govern del PSOE amb el suport dels regionalistes i l’abstenció de Cs i el PP, que rep encara un 2,2% de suports, cosa que duria el suport al govern monocolor (tot i que aquesta segona opció és una via morta) al 22,4%, encara lluny de la coalició. Qualsevol d’aquestes dues opcions, amb tot, és preferida a una coalició del PSOE amb Ciutadans, que rep l’aval d’un 16,1% dels enquestats, i per sobre de la suma Cs, el PP, Vox i altres suports, que queda en el 10,1%.

Carta del PSOE al PP

Tot i aquestes dades, el PSOE continua insistint en buscar l’abstenció de la dreta i manté la negativa a la coalició, tal com va constatar ahir la portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, després de mantenir una conversa telefònica amb la seva homòloga socialista, Adriana Lastra. Els dos partits van admetre que no hi havia avenços, però es van emplaçar a continuar conversant. A més, els diputats del PSOE de l’anterior legislatura que es van abstenir en la investidura de Mariano Rajoy van enviar una carta conjunta als diputats del PP d’aquest mandat demanant-los que facin el mateix i facilitin el govern de Pedro Sánchez. Al text es recorda el procés que els va dur a aquesta decisió amb un “profund trencament” intern, i que va desembocar en la dimissió com a diputat de Pedro Sánchez, ja descavalcat de la secretaria general socialista. “Ens vam abstenir davant la perspectiva” que hi hagués unes terceres eleccions “i que després el mateix bloqueig ens dugués a unes quartes eleccions”. El PP va rebutjar la petició i va recordar que Sánchez va dimitir abans d’abstenir-se en la investidura de Rajoy.

Les opcions damunt la taula

L’opció de PSOE i Podem és la preferida entre els que la volen sense independentistes (15,8%) o amb independentistes (10,6%).

L’opció que sobre el paper és viable d’un govern de coalició del PSOE i de Ciutadans apareix en tercer lloc en les preferències.

Quatre de cada deu espanyols preferirien que el PSOE governés tot sol amb suports puntuals d’altres partits.

Tot i la dificultat aritmètica, el CIS també pregunta per un govern del PP, Cs i Vox amb altres suports, que és la quarta opció.

stats