Política 13/10/2019

Primera acció abans de la sentència: centenars de persones es manifesten a Sants i recorren el centre de Barcelona

Els activistes de Pícnic per la República han tallat diversos carrers després de ser desallotjats pels Mossos de l'estació

Mireia Esteve / Anna Mascaró
4 min
Un moment de la concentració a Sants

BarcelonaUn fort desplegament policial esperava aquest diumenge la primera acció de Pícnic per la República per exigir la llibertat dels presos polítics abans que es conegui el veredicte del Tribunal Suprem del judici de l'1-O, que tot apunta que serà condemnatori. Unes dues-centes persones, la majoria gent gran, s'han concentrat aquest matí a les 10 a l'estació de Sants de Barcelona, on s'han assegut a terra simulant un pícnic. Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han anat desallotjant els manifestants, que oferien resistència pacífica, un a un.

Centenars de persones s'han congregat a les portes de l'estació de Sants per donar suport als activistes que estaven essent desallotjats. Finalment, el centenar de persones que quedaven assegudes s'han aixecat per voluntat pròpia i han sortit escortades per la policia. Després d'abandonar l'estació de Sants, els activistes s'han assegut a la cruïlla de l’avinguda Roma amb el c/Tarragona. Seguidament, han decidit avançar pel c/Tarragona i fins que han arribat a la plaça Espanya. Un cop allà, han donat una volta a la plaça i un grup d'activistes ha començat a baixar per la Gran Via, però després han reculat i s'han tornat a unir als activistes que s'havien assegut a plaça Espanya. Els manifestants han tallat tots els accessos de la plaça fins que s'han decidit aixecar i baixar per la Gran Via, aquest cop sí, tots junts.

Manifestants a la plaça Espanya de Barcelona

Han tallat la Gran Via i s'han desplaçat al llarg de tot el carrer fins a Passeig de Gràcia. De fet, un dels taxistes que s'ha quedat bloquejat a la carretera degut a la concentració ha baixat del taxi i s'ha afegit a la protesta. Altres conductors, en canvi, han sortit del cotxe enfadats pel tall que han fet els manifestants.

Un cop a Passeig de Gràcia, els manifestants han baixat fins a plaça Catalunya, on s’han aturat a despenjar una de les banderes espanyoles que ahir van col·locar les persones que van participar a la manifestació del 12-O.

Un activista ha tret una bandera espanyola de plaça Catalunya

La marxa del Pícnic ha acabat a Via Laietana, on els activistes s’han plantat davant la prefectura de la Policia Nacional on els han llençat proclames contra el cos i també contra els Mossos d’Esquadra.

La primera acció de Pícnic per la República

Durant l'acció a Sants, els activistes portaven cartells on s’hi podia llegir "Davant un estat que no dialoga, independència", i han entonat càntics a favor dels presos polítics, l'1 d'Octubre i la independència. Una acció no violenta que té per objectiu, també, demanar que s'apliqui el resultat del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Quan s'han assegut al vestíbul, un agent dels Mossos d'Esquadra ha anat a parlar amb ells per avisar-los que no podien quedar-s'hi. Però els activistes han decidit mantenir la seguda vigilats, això sí, per agents. Han entonat el cant d'Els segadors i han exhibit cartells amb el rei Felip VI de cap per avall. També han fet proclames contra les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Però no han estat ni una hora asseguts quan els agents de la policia els han començat a desallotjar.

Fora de l'estació de Sants hi havia més de deu furgonetes dels Mossos d’Esquadra i fins a vuit de la Policia Nacional. Un cop han començat a desallotjar manifestants, els agents del cos català han impedit als periodistes acostar-s'hi. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha tancat el vestíbul de l'Estació de Sants a la L5 per ordre dels Mossos d'Esquadra. Per tant, la connexió amb Renfe s'ha de fer per la L3 i per l'accés del carrer. Segons fonts consultades per l'ARA, el blindatge del vestíbul de Sants es mantindrà, i després del moment en què es faci pública la sentència es tornarà a avaluar la necessitat del dispositiu. Només podran entrar a l'estació persones amb bitllet o que justifiquin la necessitat de fer-ho.

L'agrupació d'activistes que s'apleguen sota el nom de Pícnic per la República pretenen plantar-se arreu del territori, en llocs clau com és l'estació de Sants, per exemple, per promoure una mobilització ciutadana contínua i, si té èxit, allargar-la indefinidament. Malgrat els empresonaments dels CDR de fa algunes setmanes, tant Pícnic per la República com Ens Plantem van avisar que no es farien enrere en les mobilitzacions previstes.

Batet celebra l'actuació dels Mossos

Després de l'acció, la presidenta del Congrés i cap de llista del PSC al 10-N, Meritxell Batet, ha celebrat l'actuació dels Mossos d'Esquadra en el desallotjament dels manifestants concentrats a l'estació de Sants de Barcelona. "Hem de felicitar-nos que els Mossos hagin actuat correctament i hagin assumit la seva responsabilitat i, que tot això, s'estigui fent amb absoluta coordinació amb els cossos de seguretat de l'Estat", ha expressat Batet. Així mateix, la socialista ha afirmat que caldrà "fer política per oferir un projecte de futur i de convivència" al conjunt de la societat catalana i, "no només per a la meitat", després que es faci pública la sentència del Tribunal Suprem. Batet també ha cridat a la "serenor i el respecte" davant les properes setmanes que preveu que siguin "complexes".

stats