Política 16/10/2013

L'home que ha registrat l'estelada: “Tothom que la faci servir haurà de passar per caixa”

José Antonio Blázquez diu que es mou per motius "estrictament econòmics" i no polítics i afirma que no s'oposa a l'ús públic de la bandera

Acn
3 min

RosesJosé Antonio Blázquez, veí de Roses, a l'Alt Empordà, és oficialment des del passat 30 de setembre el propietari de la patent de l'estelada. Blázquez explica que després de nou mesos de feina el que ha registrat és "el disseny industrial de l'estelada i tot allò que se li assembli en dues o tres dimensions", i recorda que a partir d'ara "tothom que utilitzi aquest disseny haurà de passar per caixa". Blázquez puntualitza que es mou per motius "estrictament econòmics" i que en cap moment s'ha plantejat oposar-se a l'ús públic de la bandera. Segons ell, diferents empreses i dos bufets d'advocats s'han posat en contacte amb ell per comprar-li el registre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou propietari del disseny industrial de l'estelada ha estat aquest dimecres una de les persones més buscades a Roses. Tot i que no ha posat cap problema a l'hora d'atendre els mitjans de comunicació, Blázquez ha demanat que el seu rostre no aparegui a les fotografies ni a les imatges de vídeo "per por de les represàlies". De fet, l'atenció als mitjans l'ha fet a Palau-saverdera, a sis quilòmetres de Roses. Afirma que l'única cosa que ha fet "és aprofitar-se d'un buit legal" que va detectar i que en cap cas s'ha mogut per qüestions polítiques. Amb tot, lamenta que des que el passat 30 de setembre va aconseguir oficialment el registre de l'estelada ha rebut "amenaces telefòniques" i que per això ha optat per no mostrar-se públicament.

Els ajuntaments també hauran de pagar

Blázquez explica que un cop va comprovar que el disseny de l'estelada no estava registrat a l'oficina de patents es va posar a treballar en veure-hi una oportunitat de negoci; un procés que li ha portat nou mesos de feina i que ara, assessorat per un grup d'advocats i especialistes en patents, espera poder explotar econòmicament. Així, adverteix que a partir d'ara el disseny de la bandera independentista catalana "té propietari" i que qui comercialitzi productes amb el seu disseny "haurà de passar per caixa" com passa amb qualsevol altre que estigui registrat. En aquest punt, afegeix que en cap cas s'oposarà que es continuï fent un ús públic de l'estelada, però que sí es reserva el dret d'actuar legalment contra les empreses que les distribueixen. El mateix passa amb els ajuntaments que exhibeixen la senyera, "amb els quals s'haurà d'arribar a un acord econòmic" per tal que ho continuïn fent.

Vendre el registre

A l'hora de comercialitzar el disseny de la senyera, Blázquez preveu dues possibilitats: o vendre el registre al millor postor, opció per la qual es decanta, o gestionar-la ell mateix. En aquest sentit, afirma que en les darreres setmanes diverses empreses i dos bufets d'advocats s'han posat en contacte amb ell i que en un termini curt de temps prendrà la decisió que més li convingui.

Al·legacions d'ERC

Entre els dissenys que el passat 25 de juliol va registrar a l'oficina de patents, hi ha el mapa de Catalunya i el de l'estelada amb el Països Catalans, entre molts altres. Blázquez ha renunciat a dos d'aquests dissenys en el període de dos mesos d'al·legacions que preveu la llei davant els recursos presentats per l'editorial de còmics Marvel i per ERC. En el cas de Marvel, un dels dissenys de forma circular era molt semblant al que llueix el Capità Amèrica, un personatge de còmic, i pel que fa a ERC, va al·legar que un dels dissenys presentats era molt semblant al símbol del partit.

stats