Política 29/10/2014

Un comandament de l'exèrcit demana disculpes a l'alcalde del Port de la Selva per haver estripat una estelada

L'exèrcit obre una investigació i diu que "depurarà responsabilitats" per l'incident, que el comandament ha atribuït a l'acció d'un soldat, tot i que testimonis presencials asseguren que ha estat un grup el que ha fet malbé la bandera

Acn
3 min
Així ha quedat l'estelada del Coll del Mosquit

El Port de la SelvaUn comandament de l'exèrcit espanyol ha demanat disculpes aquest dimecres a la tarda a l'alcalde del Port de la Selva (Alt Empordà) per l'afer de l'estelada estripada al coll del Mosquit. Diversos testimonis han denunciat al matí que un grup de militars que feien exercicis a la zona ha arrencat una estelada que onejava a prop del monestir de Sant Pere de Rodes. Poques hores després del fet un jove s'ha enfilat al pal on hi havia l'estelada i n'ha posat una altra, de més petita. El responsable del restaurant del monestir, Xavier Bassaganya, assegura que el grup estava format per una trentena de persones. En canvi, el comandament ha atribuït l'atac a l'acció d'un sol soldat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diversos testimonis han denunciat aquest dimecres que un grup de militars que es trobaven fent exercicis a la zona ha arrencat l'estelada que oneja al coll del Mosquit, a prop del monestir de Sant Pere de Rodes. Segons ha explicat el responsable del restaurant del monestir, Xavier Bassaganya, el grup estava format per almenys una trentena de persones i quan han arribat fins al coll del Mosquit han tret l'estelada i han tornat a baixar. Bassaganya ha dit que altres testimonis han vist el grup de militars a Llançà, que anaven en direcció al monestir de Sant Pere de Rodes, on aproximadament una hora i mitja més tard haurien arrencat l'estelada. "És aberrant!" s'ha exclamat Bassagall, que ha afegit que la bandera hi onejava des de feia uns cinc mesos.

El regidor de Governació de l'Ajuntament del Port de la Selva, Roger Pinart, ha confirmat que l'Ajuntament tenia constància que aquest dimecres els militars farien exercicis i que les pràctiques a la zona són habituals. A l'espera d'acabar de recopilar la cronologia dels fets, que s'han produït entre les nou i les deu del matí, Pinart ha explicat en declaracions a l'ACN que diversos testimonis han recriminat l'acció al grup de militars, tot i que ells n'han fet cas omís. Segons el regidor de Governació, és habitual que membres de l'exèrcit espanyol que es troben a la base de Sant Climent Sescebes facin exercicis militars, i acostumen a comunicar a l'Ajuntament el dia i la zona on els duran a terme, com ha estat en el cas d'aquest dimecres.

L'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha fet públiques les disculpes de l'exèrcit a través de dues piulades al seu compte de Twitter. A la primera s'hi pot llegir que ha rebut la disculpa del comandament de l'exèrcit i que l'acció s'ha atribuït "a un soldat, no al col·lectiu". A la segona, Cervera assegura que el comandament li ha demanat que fes extensiva la disculpa "a tot aquell que s'hagi sentit ofès".

Estelada nova

Poques hores després del fet, un jove s'ha enfilat al pal d'on ha estat arrencada la bandera per col·locar-ne una de nova. El jove, que ha actuat tot sol, ha penjat una estelada de dimensions més reduïdes a l'espera que aquest cap de setmana es reposi la que ha estat estripada pels militars.

Segons han explicat els testimonis que han presenciat els fets, els militars no han acabat d'arrencar l'estelada perquè han detectat que els treballadors del monestir els estaven observant.

Comunicat militar

Després de les disculpes a l'alcalde del Port de la Selva l'exèrcit ha fet públic un comunicat en què assegura que s'ha obert una investigació per aclarir els fets i "depurar les possibles responsabilitats". També s'explica que "l'autoritat militar" corresponent contactarà amb el propietari de la finca afectada per tal que una comissió de danys "pugui rescabalar els possibles danys ocasionats". Finalment "lamenta" un "fet aïllat" que "no té res a veure" amb l'actuació "normal de respecte" que l'exèrcit "manté amb la propietat privada".

stats