Política 19/04/2018

La nova estratègia dels presos inquieta Llarena

Llarena ha replicat als dirigents del Procés que li han plantat cara

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La nova estratègia dels presos inquieta el jutge del Suprem

MadridEn cinc mesos d’instrucció de la causa per rebel·lió al Suprem, el jutge Pablo Llarena no ha fet cap manifestació pública a Madrid. L’única vegada que ha obert la boca per parlar del Procés als mitjans va ser al febrer a Oviedo, quan va voler deixar clar que els líders independentistes “no són presos polítics”. El seu tarannà ha transcendit a través dels escrits de les desenes d’interlocutòries sobre la causa per rebel·lió. Però, dins del Suprem, els advocats i els líders independentistes han sentit de primera mà com viu el Procés. La nova estratègia dels presos l’ha inquietat fins al punt que durant els últims tres dies de compareixences al tribunal no ha pogut evitar replicar les declaracions dels encausats que li han plantat cara, tot i que la llei deixa clar que no pot opinar ni renyar els processats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Li resoldré la seva inquietud”. Ha sigut la frase estrella del jutge, segons fonts presents en les declaracions, per respondre, entrant al cos a cos, als retrets que li han llançat aquests dies els presos i preses tancats a Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco. El conseller de Presidència i candidat de JxCat a la investidura, Jordi Turull, va ser ahir l’últim que va plantar cara al magistrat. Turull va demanar a Llarena que faci “justícia i no política” i que “no pretengui decidir quin ha de ser el candidat a president” de la Generalitat. “Vostè m’ha convertit en pres polític; rectifiqui”, li va etzibar. Llarena va donar-se per al·ludit i, un cop acabada l’exposició del conseller de Presidència, va assegurar-li que “la interlocutòria serà revisada amb rigor”. “No pot contenir-se”, assenyalaven fonts de la defensa.

El pròxim pas del jutge del Suprem, concloses declaracions indagatòries dels presos polítics -la comunicació formal dels delictes pels quals vol que se’ls jutgi-, és resoldre els recursos de reforma en contra de la interlocutòria de processament. Però Llarena ja ha avançat aquests dies amb les seves respostes que no farà cap pas enrere. Dilluns va convidar el diputat de JxCat Jordi Sànchez a recórrer a la sala d’apel·lacions, donant per fet que desestimaria el recurs de reforma que encara ha de revisar.

Amb l’expresident de l’ANC va fer un pas més enllà i va decidir entrar a respondre sobre el fons d’una de les seves afirmacions. Sànchez va comparar l’1-O amb el 9-N i Llarena va puntualitzar-li que en l’últim referèndum existia una llei de transitorietat. El diputat va replicar-li ràpidament que aquesta norma havia sigut suspesa pel Constitucional. Dimarts també va donar-se per al·ludit amb Josep Rull, el polític que ha estat més dur contra Llarena aquests dies al Suprem. Després que el conseller li retragués al jutge que estigui seguint el full de ruta del ministre de Justícia, Rafael Catalá, Llarena va replicar-li que això no és cert perquè no s’han complert el “cent per cent dels vaticinis”.

Més incòmode de l’habitual

Fonts pròximes a la defensa dels presos polítics asseguren que aquests dies han vist el magistrat “més incòmode de l’habitual”. També pel format de les declaracions indagatòries, en què tot el protagonisme el té l’encausat per rebatre els fets exposats pel magistrat.

Llarena, però, ahir no va rebatre la consellera Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Focadell, que van defensar que estan “injustament” a la presó. El jutge tampoc va respondre a Bassa quan va afirmar que l’única violència viscuda l’1-O l’havien provocat la Policia i la Guàrdia Civil. La comunicació dels processaments continuarà el 7 i 8 de maig. Llarena ja ha citat els nou encausats restants que no són a la presó ni han marxat a l’exili.

stats