Política 08/04/2017

Els verificadors confirmen l'entrega d'armes d'ETA a les autoritats franceses

S'ha entregat una llista amb vuit amagatalls al sud-oest de França amb 120 armes de foc, tres tones d'explosius, milers de detonadors i munició

Ara
2 min
La policia francesa verifica un dels amagatalls d'armes comunicat per ETA

BarcelonaETA ha entregat a la policia francesa la llista de vuit amagatalls d'armes repartits entre les regions franceses d'Aquitania -on es localitzen set d'ells- i Occitania, on hi ha emmagatzemades 120 armes de foc, tres tones d'explosius, milers de detonadors i munició. Es tracta del que queda de l'arsenal del grup terrorista, segons ha confirmat en un acte públic a Baiona la Comissió Internacional de Verificació (CIV) i el grup autoanomenat 'artesans per la pau' –els activistes civils–, que s'han encarregat de fer l'entrega a les autoritats franceses.

Els verificadors internacionals, en la roda de premsa d'avui

En la compareixença pública de Baiona, el líder de la Comissió Internacional de Verificació, Ram Manikkalingam, ha assegurat que l'entrega de la llista constitueix "el desarmament d'ETA" i ha definit d'"històric" el moment: "Estem desarmant el darrer grup armat autòcton d'Europa, el més permanent", ha explicat. En la declaració oficial en anglès i castellà de la comissió, s'assegura que l'organisme ha pogut verificar en els últims sis anys –vetlla per la fi d'ETA des del 2011– que l'organització terrorista "ha satisfet el seu compromís d'acabar amb l'acció armada".

Un dels amagatalls d'armes que ETA ha comunicat a les autoritats franceses

Els activistes han facilitat les coordenades dels vuit punts, on s'han desplegat 172 observadors que verificaran la recollida d'armes per part de les autoritats franceses. De moment la comissió assegura que el procés es desenvolupa adequadament. Per part de les autoritats franceses, el ministre d'Interior, Matthias Fekl, ha confirmat que la policia està procedint a "neutralitzar i garantir la seguretat" dels arsenals i ha qualificat d'"un gran pas" el desarmament del grup terrorista.

stats