Política 14/11/2013

L'Audiència Nacional excarcera 13 etarres, un Grapo i un delinqüent comú

El ple de la sala penal ha pres la decisió per unanimitat, en aplicació de sentència d'Estrasburg sobre la doctrina Parot

Efe
1 min
Entre els etarres alliberats hi ha Antxon López Ruiz, que el 1986 va matar 'Yoyes', una exdirigent de la banda penedida

MadridL'Audiència Nacional ha acordat aquest dijous l'excarceració de 13 etarres, un membre dels Grapo i un home que ha complert condemna per haver-ne mort un altre a Bolívia. La Fiscalia n'havia demanat la posada en llibertat a partir de l'acord del Tribunal Suprem que va avalar la nul·litat de la doctrina Parot. El ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha adoptat aquesta decisió per unanimitat després d'una reunió de més d'una hora i mitja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests 13 etarres se sumen als 11 que han estat excarcerats des que el 21 d'octubre va ser notificada la sentència d'Estrasburg en el cas d'Inés del Rio, que va ser la primera beneficiada pel canvi de criteri imposat des del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Amb aquests ja en són 24 els etarres que han estat posats en llibertat arran de l'anul·lació de la doctrina Parot.

Entre els 13 etarres, la llibertat dels quals ha estat acordada, hi ha Antxon López Ruiz 'Kubati', assassí, entre d'altres, de l'etarra penedida María Dolores González Catarain 'Yoyes'. També hi ha la integrant del comando Madrid Inmaculada Noble, condemnada per l'assassinat del comandant Ricardo Saenz de Ynestrillas l'any 1986.

Tot i que en un principi estava prevista l'excarceració de 12 etarres i la de la Grapo Olga Oliveira, el ple ha inclòs en l'últim moment la petició de posar en llibertat el membre d'ETA Raúl Ibáñez Díaz, que va quedar pendent la setmana passada, i la de Pompeo Miranda, un espanyol que va matar un home a Bolívia, que va ser traslladat a Espanya per complir condemna i al qual se li va aplicar la doctrina Parot.

stats