Política 29/01/2019

L' ex lletrat major del Parlament analitza en un llibre els "excessos" de la Generalitat i l'Estat en el Procés

Bayona va ser lletrat major durant l'1-O i la declaració d'independència

Efe
2 min
Antoni Bayona, lletrat major del Parlament

BarcelonaAntoni Bayona, que va ser lletrat major del Parlament durant l'1-O i la declaració d'independència, publicarà un llibre amb el títol 'No todo vale. La mirada de un jurista a las entrañas del procés' (Península), en què analitza les "debilitats" de l'estratègia independentista i els "excessos" comesos tant per la Generalitat com per l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bayona va deixar el juny de l'any passat el càrrec de lletrat major que havia ocupat des del 2012 a causa del desgast i la incomoditat de dur a terme la seva feina els últims anys, en què va ser especialment crític en els seus informes amb les bases jurídiques del procés independentista, que va posar en dubte unes quantes vegades. Substituït des de l'any passat per Joan Ridao com a lletrat major, actualment continua formant part del cos d'advocats del Parlament.

El resum editorial del llibre destaca que es tracta d'"un viatge per les tortuositats legals del Procés" i en què "es destapa" el que ha passat a Catalunya. També "posa damunt la taula que s'han comès excessos des de totes les institucions, també les estatals; perquè un objectiu, qualsevol que sigui, no es pot aconseguir de qualsevol manera".

"En les democràcies occidentals el dret no és un mer formalisme que les institucions puguin obviar per conveniència. La legalitat és l'eix vertebrador del sistema polític i social i forma part de la mateixa democràcia. Però també és cert que deixa de complir la seva funció quan no s'adapta a les circumstàncies canviants de la societat, perquè llavors ja no és un instrument apte per resoldre conflictes. Aquestes dues facetes han estat durament posades a prova al llarg del procés català", s'afegeix a la sinopsi del llibre.

stats