El post 23-J

Un exvicepresident del TC defensa que l'amnistia "és constitucional" i que només cal "voluntat política"

Juan Antonio Xiol rebat els arguments en contra de la il·legalitat d'una exigència de l'independentisme per a la investidura

ARA
2 min
Juan Antonio Xiol fotografiat per l'entrevista amb l'ARA

BarcelonaL'exvicepresident del TC Juan Antonio Xiol ha assegurat aquest dilluns que una llei d'amnistia "cap a la Constitució" i que aprovar-la només demana "voluntat política". En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Xiol ha explicat que la proposta dels independentistes per desencallar del tot la carpeta judicial arran dels fets de l'1-O és possible i respecta l'ordenament jurídic vigent: "Des del punt de vista estrictament jurídic, considero que no hi ha inconvenients", ha dit, i ha afegit que "hi ha arguments a favor que són concloents". Ha argumentat que si bé l'amnistia no està prevista a la carta magna, les Corts espanyoles tenen marge de maniobra per regular qualsevol matèria "sempre que no infringeixi cap prohibició o principi constitucional". A més, ha recordat que l'amnistia no equival pas a un indult general –prohibits expressament a la Constitució–, ja que "són institucions qualitativament diferents". En aquest sentit, ha dit que tampoc trencaria amb principis penals i que rere els postulats contraris a la legalitat de la mesura "s'hi amaguen arguments polítics, no jurídics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha explicat que la llei d'amnistia espanyola és del 1977 i ha estat considerada "compatible amb els principis constitucionals" i que la Constitució diu que les lleis anteriors que siguin contràries al text queden derogades, però mai no s'ha considerat que sigui el cas de la d'amnistia, ha puntualitzat. "El TC ha acceptat tàcitament la constitucionalitat de l'amnistia i l'ha aplicat una munió de vegades", ha rematat.

D'altra banda, en el mateix programa radiofònic matinal, tres juristes constitucionalistes han opinat sobre aquesta qüestió, dos dels quals avalant la legalitat de la iniciativa. Així, el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez-Royo ha dit que li sembla "absurd" que es plantegi que jurídicament no és possible, i el professor Marco Aparicio ha dit clarament que "és possible, però les exigències per fer-la servir són reforçades". En canvi, el catedràtic i exdiputat socialista Diego López Garrido ha defensat que una llei d'amnistia no seria constitucional i ha afegit que els indults serien "la fórmula més adequada", tot i que ha avisat que requeririen sentència prèvia.

stats