Política 28/05/2018

Falciani veu "impossible" que la seva extradició sigui a canvi del lliurament de Rovira i Gabriel

L'informàtic confia que no serà extradit a Suïssa perquè la justícia espanyola és "independent"

Ara
2 min
Falciani veu "impossible" que la seva extradició sigui a canvi del lliurament de Rovira i Gabriel

BarcelonaL'enginyer informàtic acusat d'haver difós 130.000 noms de clients del banc HSBC, Hervé Falciani, veu "impossible" que la seva extradició sigui moneda de canvi per aconseguir que Suïssa entregui Marta Rovira i Anna Gabriel. "És impossible, la justícia és independent de jocs polítics", ha manifestat a les portes de l'Audiència Nacional, on ha comparegut davant del jutge que està estudiant la seva extradició. El passat 5 d'abril el jutge Diego de Egea va deixar lliure amb mesures cautelars l'enginyer informàtic, mentre tramita la petició de les autoritats suïsses. L'advocat de Falciani, Juan Barallat, ha defensat que ja hi va haver una petició d'extradició que es va denegar el 2013. Segons el lletrat, ara es reitera en aquella primera petició. "Considerem que l'extradició és improcedent perquè des del 2008 fins ara ha estat col·laborant amb fiscalia, amb la policia i amb la hisenda espanyola i d'altres països", ha manifestat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La policia espanyola va detenir Falciani el 4 d'abril a Madrid i inicialment va dir que atenia una ordre internacional de detenció i extradició que, segons la policia, estava dictada des del 19 de març. Posteriorment, va reconèixer que era del maig del 2017, però, tanmateix, no es va detenir fins pràcticament un any després tot i que Falciani ha fet diversos actes públics. Les circumstàncies en què es va produir la detenció va despertar sospites que tingués relació amb la marxa a Suïssa de dues investigades del Procés. La detenció de Falciani es va produir just després que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, marxés a Suïssa, país on també hi ha una altra de les processades, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Aquest dilluns ha hagut de comparèixer davant el jutge un cop les autoritats suïsses han enviat una sol·licitud per a la seva extradició. L'advocat de Falciani ha dit que la consideren improcedent i ha recordat que el 2013 ja es va denegar la seva extradició i que, des de llavors, ha estat col·laborant amb la justícia espanyola per aportar informació. "És improcedent que l'Estat l'entregui a les autoritats suïsses després que la seva informació hagi servit per perseguir molts i molts delictes greus", ha manifestat el lletrat. Al seu torn, Falciani ha negat que cregui que sigui moneda de canvi entre els dos països i ha dit que això és "impossible" i que confia amb la "independència" de la justícia espanyola.

stats