Política 15/03/2022

Feijóo i Ayuso marquen territori tot i exhibir unitat

El president gallec crida a buscar la "centralitat" i la madrilenya rebutja "imposicions"

3 min
El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, aquest vespre en l'acte del PP a Madrid

MadridAlberto Núñez Feijóo vol agafar el camí de la "centralitat" del PP que Pablo Casado havia abandonat diverses vegades per intentar recuperar el partit de les majories absolutes de José María Aznar i de Mariano Rajoy. Però sap que hi ha una veu dins del partit que li pot posar pedres en aquest trajecte: la de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Aquest dimarts a la tarda, en un acte de campanya de Feijóo a Madrid, tots dos dirigents han intentat exhibir la mateixa unitat que els va servir per apartar Casado del capdavant de la presidència del partit i que ara volen que serveixi per fer reflotar el PP. Ara bé, tot i les abraçades i els elogis que s'han llançat l'un a l'altre, tant Feijóo com Ayuso han marcat el seu territori. La presidenta madrilenya ha advertit que el seu equip no aguanta les "imposicions" ni "tonteries" de ningú, i el president gallec ha reclamat poca estona després girar al centre i ha avisat que no tolerarà "menyspreus" al PP que vinguin ni "des de fora ni des de dins".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alberto Núñez Feijóo no vol que el seu regnat al capdavant del PP es converteixi en la guerra fratricida que va acabar amb el mandat de Pablo Casado. Sap que Isabel Díaz Ayuso és ara per ara una peça intocable per a les bases i que li haurà de deixar el seu espai al partit si no vol que li acabi fent ombra en el seu camí cap a la Moncloa. "Has donat pau a Galícia i has donat pau al partit i ara també al centredreta", li ha reconegut la presidenta madrilenya, guanyadora de la batalla amb Casado. Feijóo hi ha volgut correspondre amb la mateixa moneda, quan ha posat en valor la seva gestió durant la pandèmia, la seva indiscutible victòria el 4-M i la seva legitimitat per liderar el PP madrileny, després de les traves que li va posar el tàndem Pablo Casado-Teodoro García Egea. Durant la pandèmia, Feijóo ha dit que va veure "una presidenta amb covid, en una habitació tancada i defensant la Comunitat de Madrid amb una enteresa, solvència i serietat que em van deixar impactat". I l'ha posat d'exemple com una persona que, tot i estar de baixa, va seguir treballant.

Feijóo li ha reconegut la seva trajectòria, però, a canvi, i de forma implícita, li ha demanat que faci pinya amb el seu projecte, encara que no sigui el camí que ella ha triat per a Madrid. "El PP sempre ha tingut la vocació d'estar al centre de la política espanyola", ha defensat. "Si tracem el nostre propi rumb, si aprofitem la unitat del congrés, estic convençut que podrem servir la majoria de ciutadans amb una política centrada", ha afegit. El dirigent gallec ha dit que vol recuperar el "respecte" en la política i fer una "oposició ferma i serena a un govern dividit i crispat". Sense dir-ho, Feijóo s'ha allunyat d'aquesta manera de les sortides de to de la presidenta madrilenya.

El president de la Xunta s'ha proposat tornar la unitat a un PP trencat després de la batalla pel poder entre Casado i Ayuso. El dirigent gallec ha presentat la presidenta madrilenya i també l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida –també present en l'acte d'aquesta tarda– com el tàndem guanyador a la Comunitat, demanant-los implícitament que girin full de la seva particular guerra interna. I que, si cal, que facin el camí de Santiago junts, que ell mateix els acompanyarà, ha dit.

stats