Política 04/11/2019

Felip VI avisa que la "violència, la intolerància i el menyspreu a les llibertats" no poden tenir cabuda a Catalunya

Elionor sorprèn el públic amb un discurs en català

Gerard Pruna
3 min
Felip VI i la princesa Leonor, durant el seu discurs als premis Princesa de Girona

Barcelona"Hi ha ocasions en què els gestos o les actituds són molt més eloqüents que les paraules", ha dit Felip VI en l'entrega dels premis Princesa de Girona aquest dilluns a Barcelona. I aquest, en definitiva, ha estat el missatge central d'un acte que el monarca ha volgut celebrar sí o sí a la capital catalana –el primer que hi fa des de la sentència contra els líders del Procés– malgrat les protestes convocades a l'exterior del Palau de Congressos, i que han provocat algunes escenes de tensió durant la tarda. Perquè el missatge per a la casa reial avui era aquest: que el rei pot venir a Barcelona quan vulgui, amb independència del rebuig que generi en una part de la societat catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un Palau de Congressos blindat pels Mossos i la Policia Nacional i encerclat de manifestants crítics amb la presència del rei, l'acte dins del recinte ha transcorregut com si res. Actuacions musicals, aplaudiments, i entrega de premis a joves prometedors. Per tancar, això sí, el discurs de Felip VI, que no se n'ha estat de deixar un missatge en clau política en al·lusió als fets ocorreguts a Catalunya després de la sentència contra els líders del Procés. En català, el monarca ha avisat que en la realitat catalana "no hi poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància, ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres".

Mentre a fora del Palau de Congressos i sota una gran vigilància policial milers de persones protestaven per la presència del rei i cremaven fotos del monarca, dins del recinte el rei era rebut amb una ovació tancada per part dels assistents, alguns dels quals s'han enfrontat amb manifestants que els barraven el pas a l'entrada. En el seu discurs, el monarca ha destacat que valors com l'esforç, la responsabilitat, el compromís, el respecte i l'esperit cívic són valors que representen la millor història de Catalunya i que no poden quedar enrere. Felip VI ha afirmat també que en el món del segle XXI els joves "no poden viure aïllats, reclosos en fronteres impermeables".

Obviant l'absència de representants de la Generalitat en l'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona, Felip VI ha agraït la presència a l'acte de representants de les principals institucions de l'Estat, que són, ha dit, "la màxima representació de la nostra societat: la d'un poble que va decidir, fa més de quaranta anys, retrobar-se per conviure junts i en llibertat sota principis democràtics; reconèixer-se en el valor de la seva diversitat i afrontar amb lleialtat i confiança la superació del passat i la construcció d'una societat moderna i avançada, integrada en Europa i oberta al món".

Abans del rei ha intervingut la princesa Elionor. Ha estat la primera vegada que pren la paraula en un acte de la Fundació Princesa de Girona, i ho fa alternant el castellà i el català. És amb aquesta llengua que ha assegurat que, com a princesa de Girona, porta "amb orgull" el nom de la ciutat "per tot Catalunya, la resta d'Espanya i el món". Elionor ha acabat el seu parlament agraint als joves premiats, els patrons i aquells que treballen a la fundació: "Gràcies pel vostre compromís amb els joves, i amb una terra Catalunya, que sempre ocuparà un lloc especial en el meu cor".

Un llaç groc entre els premiats

Un dels premiats per la fundació Princesa de Girona llueix el llaç groc a la solapa

L'única al·lusió als presos sobiranistes que s'ha colat en un Palau de Congressos blindat per la policia i aliè a la protesta de milers de persones que es manifestaven a la mateixa hora a la Diagonal de Barcelona contra la presència del rei a la capital catalana ha estat que un dels joves guardonats aquest dilluns en els premis de la fundació Princesa de Girona ha rebut el seu premi lluint un llaç groc a la solapa de l'americana.

stats