Política 12/04/2016

Felip VI mou fitxa i farà una nova ronda de contactes amb els partits el 25 i 26 d'abril

El rei comunica al president del Congrés que tornarà a sondejar els partits sobre les possibilitats d'evitar noves eleccions

Ara
2 min
EN MARXA LA SEGONA RONDA DE CONTACTES DE FELIP VI  Joan Carles I sempre en va tenir prou amb una ronda de contactes per trobar candidat a president. Felip VI obrirà demà, però, una segona ronda. No hi haurà ni ERC ni Bildu. Ahir la va preparar amb Patxi López, el president del Congrés.

BarcelonaAmb els partits ja pensant en la nova campanya electoral, el rei Felip VI ha mogut fitxat aquest dimarts i ha comunicat al president del Congrés, Patxi López, que convocarà una nova ronda de contactes amb els partits els dies 25 i 26 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest moviment, el rei afegeix pressió als partits perquè facin un últim intent per arribar a un acord i no haver de tornar a celebrar eleccions el 26 de juny. Serà la tercera ronda de contactes que faci el monarca després de les dues que va fer a finals de gener, i que van acabar amb l'encàrrec al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, d'intentar formar govern.

Aquest cop, però, Felip VI ho farà a iniciativa pròpia, ja que cap llei ni protocol l'obligava a fer-ho. Un cop trencades les negociacions a tres entre PSOE, Ciutadans i Podem, el monarca sondejarà tots els partits amb representació al Congrés per veure quines són les opcions per formar govern.

Caldrà veure quina serà ara la resposta dels partits, i si el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, està disposat aquest cop a sotmetre's a un ple d'investidura tot i no tenir garantits els suports o torna a cedir la iniciativa.

Apurant fins a l'últim minut

Tal com ha explicat el president del Congrés, el socialista Patxi López, Felip VI ha decidit iniciar una última ronda de contactes al "límit" del que li marca la llei. El rei ha de comunicar a López com a molt tard el dia 27 si hi ha candidat per a la investidura. S'obre així un període de 28 hores per convocar el primer ple, que se celebraria el 29 i 30 d'abril. La segona votació, si el candidat no passa per majoria absoluta, seria el 2 de maig, el "límit absolut" abans de la convocatòria automàtica d'eleccions.

López ha insistit que "el rei no té obligació de proposar un candidat si no n'hi ha". Si fos així, seria el president del Congrés l'encarregat de firmar el decret per dissoldre les Corts i tornar a les urnes el 26 de juny.

Mentrestant, el Congrés segueix amb l'activitat parlamentària. La junta de portaveus ha aprovat celebrar una sessió de control al govern de Mariano Rajoy el dimecres de la setmana que ve, malgrat la negació de la Moncloa a sotmetre's a la supervisió de la cambra. El president del Congrés no ha volgut fer conjectures sobre què passarà si el govern del PP no assisteix a la sessió de control. En el ple de la setmana que ve també es debatrà una proposició de llei d'Esquerra sobre el dret a vot des dels 16 anys.

stats