CRÒNICA

Fernández Díaz al Congrés: sí al català i no a la Kitchen

L'exministre de l'Interior diu ara que la cúpula de la Policia Nacional l'havia informat de la gravació amb l'exdirector d'Antifrau de 2014

2 min
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, en compareixença a la comissió del cas Kitchen del Congrés

MadridFa dies que la salut del català, ja sigui per la llei de l’audiovisual o pel 25% de castellà a l’escola, és tema de conversa al Congrés. Era poc esperable que Jorge Fernández Díaz en fos l’últim acòlit –les referències religioses són marca de la casa–, però així ha estat en la comissió del cas Kitchen. L’exministre de l’Interior saluda en català la diputada d’ERC Pilar Vallugera i ella, sorpresa, ho agraeix i diu que li agradaria interrogar-lo en la seva llengua. “No hi ha cap problema”, li respon l’expolític del PP. És una anècdota, perquè tots dos saben que cal prosseguir en castellà. Al final de la intervenció, una altra picada d’ullet a Vallugera: “Crec que li he contestat”, en català. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’exministre de l’Interior, processat pel presumpte operatiu d’espionatge a Luis Bárcenas per robar documentació sobre corrupteles del PP, queda satisfet de la conversa amb la diputada republicana. I així l'hi fa saber al portaveu de Cs, Edmundo Bal, el més tens de la jornada. “La senyora Vallugera m’ha interrogat amb més solvència que vostè. El tenia per més solvent”, li diu. El diputat taronja, que no desaprofita cap sessió per donar lliçons jurídiques com a advocat de l’Estat, apunta que no és el primer que li fa aquest comentari. No li preocupa. Bal veu “impossible” que Fernández Díaz no sabés res de la Kitchen i ell s’enfurisma perquè li demana proves. “És paraula de Déu?”, el qüestiona quan el diputat de Cs li recorda que el jutge considera que en té.

L’excandidat del PP en diverses eleccions generals coneix al detall aquesta causa. En canvi, no sap res de la querella contra ell –i contra Mariano Rajoy– pel xantatge de la Banca Privada d’Andorra i que la jutgessa ha admès a tràmit. El diputat de Junts Josep Pagès l’informa que està investigat: primera notícia per a Fernández Díaz, que mira el seu advocat. “No tinc ni idea de què està parlant. Què és BPA?”, es pregunta. 

El que ara sí que té present és que l’exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino el va informar que gravaria la famosa conversa de 2014 amb l’exdirector d’Antifrau Daniel de Alfonso –Pino ho va explicar–, canviant així totes les versions que havia donat els últims anys. Al·lega que no se’n recordava. Acaba escoltant com Mireia Vehí (CUP), a qui evoca com a señorita –es disculpa de seguida i li diu senyoria– l’etiqueta de “personatge vil”. La presidenta de la comissió, Isaura Leal, reprèn la "senyora Vehí Cantenís [el seu segon cognom és Cantenys]".  

stats