El 'Financial Times' defensa una amnistia per a l'independentisme

Reconeix que és una aposta difícil i encoratja el PSOE a aconseguir que Junts i ERC renunciïn a la unilateralitat

ARA
2 min
El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, en roda de premsa a la Moncloa

Barcelona"L'amnistia als independentistes catalans és una aposta que val la pena fer". És el títol de l'últim editorial del Financial Times, el prestigiós rotatiu econòmic britànic, que avala la decisió del PSOE de pactar la investidura de Pedro Sánchez a canvi de l'amnistia per a tots els encausats del Procés. "El president espanyol s'està arriscant molt amb la seva oferta d'amnistia. Puigdemont podria incomplir l'acord més endavant. És gairebé segur que s'impugnarà als tribunals. Però és una aposta que val la pena fer, tot i que no sigui completament per les raons adequades", conclou.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari no amaga la seva animadversió per les peticions dels partits independentistes, als quals acusa d'estar "pertorbant la política espanyola, polaritzant l'electorat i fent difícil aconseguir un govern estable". Tot i això, subratlla que Espanya ja ha introduït amnisties abans i en aquesta ocasió hi ha un "interès públic convincent". De fet, el Financial Times recorda com, tot i les crítiques inicials, els indults ja van ser rellevants per "reduir la temperatura de la qüestió catalana". Per això, critica les protestes que està fomentant la dreta, "que no ajuden en res a suavitzar les tensions dins de Catalunya o entre aquesta i la resta d'Espanya". "També és un carreró sense sortida per al PP si només coincideix amb l'extrema dreta", afegeix.

Pel que fa a Sánchez, considera que la seva política de concessions a l'independentisme per treure les causes dels jutjats ha estat positiva. "L'oposició també va qualificar de traïció els indults, però han suavitzat les tensions en la societat catalana i han aconseguit un diàleg renovat entre els governs espanyol i català". "El suport a la independència i als seus partits ha caigut, mentre que el PSC ha prosperat", destaca el diari.

Finalment, l'editorial apunta que serà precisament el diàleg i no pas els tribunals el que resoldrà el problema de fons i celebra que ERC, "el més moderat dels dos partits secessionistes", hagi aparcat la unilateralitat. "Si es persuadís el més dur Puigdemont i el seu partit, JxCat, perquè fessin el mateix, seria un gran pas endavant", conclou.

stats