Política 02/06/2016

La Fiscalia demana 5 anys de presó per a Oriol Pujol pel cas ITV

El ministeri públic considera que hauria aprofitat el seu càrrec per beneficiar un empresari amic i que a canvi hauria cobrat diners

Montse Riart
2 min
Oriol Pujol Ferrusola ahir en la seva compareixença al Parlament de Catalunya a la comissió que investiga el frau fiscal.

BarcelonaEl fiscal demana 5 anys i 2 mesos de presó per a l'exdiputat de Convergència Oriol Pujol pel cas ITV. Considera que el fill de l'expresident català hauria aprofitat el seu càrrec polític per beneficiar un empresari amic seu, a canvi d'una comissió, que no hauria cobrat ell directament, sinó a través de la seva dona, Anna Vidal, per a qui demana 3 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anticorrupció ha presentat el seu escrit d'acusació davant de la jutge del cas, mentre continuen obertes les negociacions per arribar a un hipotètic pacte de conformitat, que en qualsevol cas passaria perquè l'exdiputat acceptés una condemna de presó, encara que fos a canvi d'exonerar la seva dona i evitar el judici.

La Fiscalia acusa Oriol Pujol de tràfic d'influències, suborn continuat i falsedat documental. Creu que l'exdiputat hauria "utilitzat la seva influència política" per beneficiar el seu amic Sergi Alsina en dos tipus de projectes: la reorganització del mapa d'estacions d'ITV a Catalunya i les operacions mercantils per deslocalitzar diverses empreses. Segons la Fiscalia la intervenció de l'exdiputat va ser "intensa, decisiva i clarament beneficiosa" per als altres implicats.

Els fiscals Teresa Duerto i Fernando Maldonado atorguen un paper "fonamental" al fill de l'expresident en la presumpta trama. Creuen que, a canvi de la seva intervenció, Pujol va cobrar una comissió, tot i que argumenten que no la va ingressar directament, sinó a través de la seva dona, Anna Vidal, que hauria facturat diversos treballs a les empreses de Sergi Alsina per valor de 700.000 euros.

El ministeri públic assegura que aquests treballs de la dona de Pujol es limitaven a "informació manuscrita i apunts" que "fàcilment es podien obtenir per internet". Per això considera que les factures, en realitat, "tenien la finalitat de retribuir la inestimable col·laboració" de l'exdiputat.

Tot i que el gruix de l'acusació per suborns contra l'exdiputat es centra en aquestes operacions industrials, l'origen del cas es situa en el paper de l'exparlamentari en la tramitació de la reorganització del mapa de les estacions d'ITV. Aquí, segons l'escrit dels fiscals, Oriol Pujol "va aprofitar la seva doble condició de president del grup parlamentari i secretari general de Convergència" per beneficiar Sergi Alsina. Un empresari del sector, Ricard Puignou, li va pagar mensualment perquè aprofités "la seva íntima relació" amb l'exdiputat.

Segons els fiscals, el departament d'Indústria va acabar designant com a "mediador" per "dissenyar un nou pla territorial d'estacions" a l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, per la "suggerència activa" d'Oriol Pujol. La fiscalia assegura que, mentre ocupava aquest càrrec, Alsina va pagar 2.300 euros mensuals a Tous "per guanyar-se els seus favors".

L'escrit demana, a més de la pena de presó i una multa de 250.000 euros, inhabilitar Pujol durant 6 anys perquè no pugui exercir "cap càrrec públic a l'administració local, autonòmica i estatal, sigui per designació d'una autoritat o per oposició pública". També es demanen 6 anys per a Sergi Alsina i un any per a la resta d'implicats, Ricard Puignou, Josep Tous i Sergi Pastor.

L'acusació popular, que representa el sindicat Manos Límpias, havia demanat més d'11 anys de presó per a l'exdiputat i 5 i mig per a la dona.

stats