Política 18/04/2018

La fiscalia insisteix a empresonar l'activista del CDR de Viladecans per terrorisme i rebel·lió

Presenta un recurs d'apel·lació contra la decisió de l'Audiència Nacional de deixar-la en llibertat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La jove membre d’un CDR que ahir va ser detinguda per la Guàrdia Civil. La fiscalia l’acusa de rebel·lió i terrorisme.

MadridLa fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat aquest dimecres un recurs d'apel·lació en contra de la decisió del jutge Diego de Egea la setmana passada de deixar en llibertat la membre del CDR de Viladecans Tamara Carrasco detinguda per la Guàrdia Civil. Segons informa en un comunicat, demana que se li decreti presó incondicional o almenys sota fiança i que se li mantingui l'acusació per terrorisme, després que De Egea rebaixés el delicte a desordres públics.

La decisió de De Egea va suposar un revés tant per a la fiscalia com per al govern de Mariano Rajoy en l'intent de criminalitzar els Comitès de Defensa de la República després d'haver aconseguit ja a l'octubre l'empresonament dels llavors líder de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Ara el ministeri públic manifesta que està "interessat expressament" que es "mantingui la inculpació d'imputació per delicte de terrorisme i/o rebel·lió". Considera que són delictes que justifiquen que la competència continuï sent de l'Audiència Nacional. I és que el jutge hauria d'inhibir-se en un tribunal català si manté el delicte menor de desordres públics, el mateix pel qual s'investiga els detinguts per haver forçat l'entrada al parc de la Ciutadella el dia que estava prevista la investidura a distància de Carles Puigdemont.

Fonts jurídiques ja van avançar la setmana passada que la intenció de De Egea era esperar a decidir si s'inhibeix de detenir un segon membre dels CDR, en aquest cas d'Esplugues, que la Guàrdia Civil no va poder localitzar la setmana passada quan es va presentar per escorcollar casa seva. Per a la fiscalia, "el moment actual de la investigació és prematur per excloure l'aplicació d'aquests delictes".

La investigació continua sota secret, i per això no va transcendir la setmana passada per quin motiu s'imputa a Tamara Carrasco el delicte de desordres públics. El seu advocat, Sergi Atienza, de l'associació Drets, va celebrar que la deixessin en llibertat amb mesures cautelars però va censurar no tenir més informació. Carrasco només pot sortir de Viladecans per anar a la feina o bé si demana permís, i ha de comparèixer cada setmana. De Egea va imposar-li les mateixes restriccions de llibertat que a l'enginyer informàtic Hervé Falciani, perseguit per la justícia suïssa i detingut a Madrid coincidint amb la tramitació de les euroordres dels exiliats polítics.

stats