Política 29/07/2020

La Fiscalia demana la suspensió del 100.2 de tots els presos polítics

Estudia demanar la fi també del tercer grau de Rull, Turull i Bassa

Ara
2 min
Els presos polítics, durant el judici al Procés

BarcelonaLa Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que suspengui també les sortides per treballar o fer voluntariat que s'havien concedit als presos polítics en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari. Es tracta d'una via més perquè quedin privats de llibertat: ahir la jutge de vigilància penitenciària ja va revocar el tercer grau d'alguns d'ells –Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Raül Romeva– a petició de la Fiscalia.

En un escrit, a què ha tingut accés Efe, dos dels fiscals de la causa de l'1-O demanen a l'alt tribunal que segueixi el mateix criteri que va fixar amb l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell –a qui ja va suspendre la setmana passada el 100.2– per a la resta de líders independentistes condemnats a presó.

La Fiscalia, doncs, ha demanat la suspensió de poder sortir a treballar o fer voluntariat, però la veritat és que en el cas dels cinc presos que van entrar ahir a la presó, aquest dimecres ja no han pogut anar a la feina.

L'actuació del ministeri públic respon al canvi de regles de joc que va fixar la setmana passada el Tribunal Suprem. Fins ara, la revisió del 100.2 era competència del jutge de vigilància penitenciària i l'Audiència Provincial, però l'alt tribunal ha decidit atribuir-se aquesta facultat: el ministeri públic li va demanar que ho fes perquè ho considerava un tercer grau "encobert".

Les exdiputades Dolors Bassa i Carme Forcadell abans d'entrar al Tribunal Suprem, amb el també exdiputat Raül Romeva

D'altra banda, el ministeri públic ha sol·licitat (ja ho va fer ahir) la suspensió del tercer grau de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, però el jutge de vigilància corresponent encara no ha decidit res (li pertoca el que té sota la seva jurisdicció la presó barcelonina de Wad Ras). En el cas dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa, encara està estudiant els seus casos per decidir si recórrer el tercer grau, com ha fet amb la resta de presos. Ahir, quan van participar en l'acte de suport als empresonats davant de Lledoners, ja assumien que tornarien al règim anterior en un termini molt breu de temps.

stats