Política 28/07/2020

Els presos polítics tornen de nou a la presó: "No aconseguiran fer-nos por"

Entren a Lledoners després que la jutge de vigilància penitenciària els hagi suspès el tercer grau

Núria Orriols
3 min
D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau

LledonersJordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Raül Romeva han entrat a la presó i ja no en sortiran demà. No aniran a treballar ni a fer voluntariat, sinó que tornaran a estar tancats al centre penitenciari de Lledoners. La decisió de la Fiscalia de recórrer el tercer grau amb caràcter suspensiu i l'acceptació per part de la jutge s'ha fet efectiva aquesta mateixa tarda i tots ells ja són al centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada. Però hi han entrat acompanyats de l'escalf de desenes de persones que s'han aplegat a la carretera que condueix a Lledoners i amb un missatge per a l'Estat: "No tenim por".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat les cares llargues dels principals líders polítics de JxCat i ERC, lluny de ser un acte trist, els presos l'han tenyit de reivindicació. "Desobeïu totes les lleis injustes, no tingueu por de la presó", ha donat el tret de sortida el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. S'ha reafirmat en dir que les seves conviccions estan "més fortes que mai" i s'ha conjurat amb la resta de presos polítics per seguir "lluitant pel dret a l'autodeterminació". L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha volgut insistir en la mateixa idea, comprometent-se a seguir treballant per "complir amb el mandat de l'1 d'octubre".

Jordi Cuixart, president d’Òmnium a l’entrada de Lledoners

Per a Oriol Junqueras, líder d'Esquerra, l'Estat es veu obligat a recórrer a "mecanismes no democràtics" per vèncer-los. "Ens tanquen perquè ens tenen por", ha etzibat. "A les urnes sempre guanyem nosaltres". Raül Romeva, dirigent republicà, també ha volgut llançar un missatge a la Fiscalia i al poder judicial: ha advertit que per molt que els revoquin permisos penitenciaris o el tercer grau "no aconseguiran" que renunciïn al que pensen. "No aconseguiran fer-nos por", ha sentenciat.

Els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, que encara tenen vigent el tercer grau, tenen assumit que demà un recurs de la Fiscalia també revocarà la seva situació i tornaran a la presó com els seus companys de files. "Han reinterpretat el dret penitenciari", s'ha queixat Rull, posant èmfasi en el canvi de regles de joc que ha fet el Tribunal Suprem perquè sigui competent per decidir sobre la seva situació penitenciària i perquè els recursos de la Fiscalia tinguin caràcter suspensiu.

BF17FD80-A536-4741-BC7D-E9AFCBC5F5CA

Turull, al seu torn, hi ha volgut afegir un missatge de cara a les files independentistes: “Demano als que tenen responsabilitats que no esperin que ens fotin garrotades per anar a l'una”.

L'últim a arribar a la presó i que no ha pogut ser a temps a l'acte polític ha sigut el líder de la Crida, Jordi Sànchez. Però en una atenció als mitjans de comunicació també ha volgut llançar un missatge a l'Estat: "És hora de no regalar més vots i que ens deixin d’enganyar. Si tan compromès està Pedro Sánchez amb el diàleg que ho demostri posant solucions sobre la taula”, ha acabat.

Jordi Sànchez amb el president del Parlament, Roger Torrent

Aragonès acusa el PSOE d'aixecar-se de la taula de negociació

Mentre el president, Quim Torra, oferia una compareixença institucional al Palau de la Generalitat –ha demanat a la Moncloa que cessi hostilitats per reprendre el diàleg–, el vicepresident, Pere Aragonès, des de Lledoners, també hi ha volgut dir la seva. Ha acusat el govern espanyol de Pedro Sánchez d’aixecar-se de la taula de negociació i ha reclamat l’amnistia per a tots els represaliats. “Ha de generar les condicions per al diàleg”, ha dit sobre la Moncloa, deixant clar, però, que ells segueixen a la taula de negociació.

Però la secretària general del seu partit, Marta Rovira, ha sigut més contundent a través de les xarxes socials. "Avui el PSOE i Podem dinamiten la política, la resolució democràtica i avalen la repressió. Ens deixen clar el camí", ha expressat.

Mesos després d'aconseguir el 100.2 per sortir a treballar i del confinament per la pandèmia, els presos polítics tornen a estar tancats del tot a Lledoners.

stats