Política 28/07/2020

Torra avisa el govern espanyol que aturi les hostilitats si vol reprendre el diàleg

El president carrega contra la suspensió del tercer grau en una declaració institucional

Xavi Tedó
4 min
Torra avisa el govern espanyol que aturi les hostilitats si vol reprendre el diàleg

BarcelonaEn una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, el president Quim Torra ha avisat aquest dimarts el govern espanyol que cal "aturar les hostilitats" si vol reprendre el diàleg. En un missatge molt contundent adreçat al president espanyol, Pedro Sánchez, però també a Podem i els comuns, als quals ha citat explícitament, Torra ha culpat directament l'executiu de coalició de tenir "la responsabilitat" en la decisió de la justícia de suspendre el tercer grau a cinc dels presos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un nou atac a la justícia, la llibertat i la democràcia", ha denunciat el cap de l'executiu, que ha reiterat, com ja ha fet altres vegades, que l'independentisme "és l'objectiu". "És més que una invasió competencial. És un acte de venjança dels que ja ens tenen acostumats", ha afegit el president, que ha comparat Espanya amb la Xina i Turquia. En aquest sentit, ha criticat amb vehemència que exigeixin "programes de reeducació per ser súbdits de la monarquia espanyola". En qualsevol cas, Torra ha afirmat que decisions com aquesta no són cap "derrota", sinó que porten l'independentisme a "preparar-se millor per deixar de ser presoners d’un estat autoritari".

Prèviament, Torra havia carregat amb duresa contra aquesta nova resolució judicial amb uns termes semblants. "No, la llei no preveu la venjança com a resposta. ¿Aquest és el diàleg que ofereix Espanya?", ha denunciat a Twitter en resposta a una piulada del TSJC, que ha subratllat que el jutjat ha acordat la suspensió d'aquesta classificació "mentre es tramita el recurs, tal com preveu la llei".

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat que als representants de la justícia espanyola "només els mou la venjança, com és perversament previsible". El coordinador nacional d'ERC ha dit que s'ha produït una "injustícia exprés i a la carta". "La Fiscalia de l'Estat actua i el jutge executa al minut", ha lamentat a través de Twitter. "Ens tenen por als independentistes perquè saben que guanyarem", ha afegit.

En la mateixa línia s'ha expressat la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha conclòs que "el Suprem i la Fiscalia han segrestat la política espanyola". "Hi ha unes normes. Si no els funcionen, les canvien", ha denunciat també en aquesta xarxa social.

L'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí han lamentat el “gran cop” a les “esperances de diàleg polític” que suposa la suspensió del tercer grau als “presos polítics catalans”. Els tres exmembres del Govern exiliats han afirmat que la decisió judicial “és una nova prova” que a Espanya la llei s'utilitza per “venjança”. En un comunicat difós a les xarxes socials, els tres recorden que el tercer grau és un benefici “estàndard” garantit a tots els presos que acreditin bon comportament després d'haver complert “una fracció suficient” de la condemna. En aquest sentit, recorden que els líders catalans porten almenys tres anys en règim de presó tancada i que el tercer grau se'ls ha atorgat “en termes iguals” als de qualsevol altre pres.

La secretaria general d'ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, ha culpat directament el govern de coalició espanyol de suspendre el tercer grau a cinc dels presos polítics. "¿Recordeu allò de «la Fiscalía te lo afina»? Doncs no falla mai. Avui la Fiscalia també ha fet la feina pel govern espanyol del PSOE i Unides Podem", ha denunciat a Twitter. "Avui el PSOE i UP dinamiten la política, la resolució democràtica i avalen la repressió política. Ens deixen clar el camí", ha afegit en una piulada sense concessions i en plena etapa de desgel per a la taula de diàleg que van impulsar els republicans.

El vicepresident d'Òmnium Marcel Mauri ha afirmat aquest dimarts que si el govern espanyol no exigeix la retirada "immediata" del recurs de la Fiscalia sobre el tercer grau de sis presos de l'1-O "farà evident que no té cap voluntat de diàleg" i que "avala i propicia la repressió". A través de Twitter, Mauri ha dit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "ja té el que volia". "Era la seva Fiscalia qui ho demanava", ha recordat.

La CUP ha constatat que "no hi ha justícia a l'estat espanyol" després de la resolució de la Fiscalia de Barcelona. En un apunt al seu compte de Twitter, els cupaires afegeixen que "no hi ha garantia de drets quan ignoren fins i tot les seves lleis". "No era llibertat, i per això seguirem al seu costat fins a l'amnistia de tots i totes les preses polítiques", afegeixen.

Ciutadans i PP es congratulen per la decisió

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ha celebrat viure en un "estat de dret" i en una "democràcia plena" del segle XXI després que el jutjat hagi suspès el tercer grau a Junqueras, Romeva, Forn, Cuixart i Sánchez. La líder de la formació espanyolista ha retret als presos polítics voler una "justícia pròpia" per poder fer el que "volguessin" a Catalunya amb "total impunitat". "Afortunadament, vivim en un estat de dret i en una democràcia plena del segle XXI", ha apuntat.

El PPC ha afirmat, per la seva banda, que la suspensió del tercer grau penitenciari "deixa clar que no eren presos polítics, sinó amb privilegis, fins avui". El diputat popular al Parlament Daniel Serrano ha dit que aquesta classificació penitenciària va ser concedida "en frau de llei i sense el penediment dels beneficiats" i ha remarcat que "deien que ho tornarien a fer quan poguessin". "Però la justícia funciona", ha celebrat en un missatge al seu compte de Twitter.

stats