Tribunals

La Fiscalia investiga comissions milionàries en compres de material sanitari de l'Ajuntament de Madrid

Almeida assegura que el consistori col·labora amb Anticorrupció i destaca que no hi ha cap càrrec municipal encausat

ARA
2 min
Mascaretes FFP2 i quirúrgiques.

MadridLa Fiscalia Anticorrupció investiga des de finals del 2020 dos empresaris que haurien cobrat fins a sis milions d'euros en comissions per la compra de material sanitari per part de l'Ajuntament de Madrid setmanes després de l'estat d'alarma, segons ha avançat Eldiario.es. Es tracta de Luis Medina Abascal, fill del duc de Feria, Rafael Medina –mort el 2001–, i la model Naty Abascal, i un altre empresari amic seu, Alberto Luceño, que estaria especialitzat en importar material tèxtil d'Àsia. El ministeri públic malda des de fa mesos per intentar aclarir on van anar a parar aquests sis milions d'euros, vinculats a dos contractes que sumen onze milions, i que s'haurien embutxacat els dos investigats. Medina un milió i Luceño cinc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anticorrupció ha detectat presumptes delictes de falsedat documental, delicte fiscal i blanqueig de capitals en l'actuació dels dos empresaris. En canvi, no ha encausat cap persona de l'Ajuntament de Madrid, tal com ha subratllat l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, des del congrés del PP a Sevilla. En declaracions als mitjans, ha assegurat estar "molt tranquil" i ha destacat que el consistori ha prestat "tota la col·laboració des del primer moment aportant tota la documentació que s'ha requerit". De fet, a principis del 2021 la persona que coordinava l'adquisició de material sanitari arran de la pandèmia va declarar davant el fiscal com a testimoni.

Segons el seu relat, Medina va trucar-li tres o quatre vegades quan va esclatar la crisi sanitària per parlar-li d'un amic que podia facilitar l'arribada de material de la Xina. Aquesta hauria estat tota la intervenció del fill del duc de Feria i Naty Abascal. Els contractes s'haurien tramitat a través de la funerària pública perquè tenia capacitat d'avançar diners, a diferència de l'Ajuntament, i van servir per adquirir mascaretes FFP2 i KN95 per valor de 6,2 milions d'euros; guants de nitril –4,6 milions d'euros– i tests d'autodiagnòstic per valor de 3,9 milions.

Els contractes es van firmar per la via d'urgència, tal com permetia l'aplicació de l'estat d'alarma. En una situació desesperada, es van fer adjudicacions a preus desorbitats i en molts casos la Fiscalia no hi ha vist recorregut penal perquè no s'estava incomplint la legalitat. En aquest cas, però, aquests contractes també van fer saltar les alarmes al Tribunal de Comptes, i el possible cobrament de comissions manté oberta la investigació a Anticorrupció.

Segons la informació recopilada per Eldiario.es, Medina va constituir el maig del 2020 l'empresa Sextante Trade Mark, dedicada a intervenir en el comerç de "productes diversos". Un mes després, Luceño va crear una societat dedicada a la "intermediació comercial o venda a comissió de productes diversos, tant en l'àmbit estatal com internacional. Si bé ell ja tenia experiència en relacions comercials –no de material sanitari–, Medina es dedicava a la consultoria del món de la publicitat.

stats