Política 13/06/2017

La fiscalia demana més de nou anys de presó per al Petit Nicolás per haver creat una xarxa corrupta de policies

El seu objectiu era obtenir informació per fer-se passar per un alt càrrec de l'Estat i oferir ajuda a tercers a canvi de diners

Efe
2 min
Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás, fa declaracions als mitjans de comunicació, a la sortida dels jutjats de la plaça de Castilla de Madrid

MadridLa Fiscalia de Madrid demana nou anys i tres mesos de presó per a Francisco Nicolás Gómez Iglesias, el Petit Nicolás, per haver creat una xarxa per obtenir informació policial amb l'objectiu de fer-se passar per un alt càrrec de l'Estat i oferir ajuda a tercers a canvi de diners. En l'escrit d'acusació, al qual ha tingut accés l'agència Efe, el fiscal Alfonso San Román l'acusa dels delictes d'integració en grup criminal, revelació i descobriment de secret, violació de secrets i suborn actiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri públic demana, a més, una multa de 54.000 euros per a ell i de 4.500 euros per a l'excoordinador de Seguretat de l'Ajuntament de Madrid Emilio García Grande, al qual imputa un delicte de violació de secrets. Al costat d'ells, el fiscal sol·licita una pena de vuit anys i sis mesos de presó per als policies municipals Jorge G.H. i Felipe G.S., a més d'una multa d'11.110 euros pels delictes d'integració en grup criminal, revelació i descobriment de secret i suborn passiu. I dos anys i vuit mesos de presó més multa de 5.400 euros per al guàrdia civil adscrit a la casa reial Francisco Javier S. per descobriment i revelació de secrets.

La fiscalia assenyala que, durant 2014, el Petit Nicolás va demanar informació sobre la titularitat de matrícules de vehicles als policies municipals Jorge G.H. i Felipe G.S., que van accedir a la base de dades de Trànsit fora dels supòsits en els quals hi estan autoritzats. Aquestes dades les utilitzava per contactar amb els titulars de les matrícules, als quals "els feia creure que tenia una estreta relació amb diferents organismes i autoritats de les administracions públiques". Llavors "els oferia la seva ajuda per fer gestions davant les mateixes amb l'única finalitat d'obtenir diners per una intermediació fictícia", afegeix l'escrit de la fiscalia.

Els guanys que obtenia se'ls repartia amb els dos agents municipals, amb qui va crear un grup de WhatsApp anomenat "Departament Seguretat Nacional", en el qual es concretaven els diners a repartir per cadascuna de les col·laboracions. Amb ells va consultar quatre matrícules, entre les quals, les de dos empresaris, i després va fer el mateix dues vegades més, però en aquesta ocasió amb el guàrdia civil adscrit a casa reial i amb García Grande, que en un missatge li comenta que la matrícula per la qual pregunta no corresponia a cap cotxe de l'Ajuntament.

stats