Política 09/09/2020

La fiscal que investiga l'organització de l'1-O demana prorrogar un any la causa del jutjat número 13

La investigació, que és la base del cas del Suprem, fa més de tres anys i mig que s'allarga

Ara
2 min
L’1 d’Octubre a l’Institut Josep Serrat i Bonastre, a la plaça Lesseps de Barcelona

BarcelonaTot i que fa gairebé un any i mig que el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona va decidir processar 30 càrrecs i excàrrecs del Govern per l'organització de l'1-O, la investigació continua dilatant-se i el judici sembla lluny d'arribar. Ara és la Fiscalia la que ha demanat que la causa es prorrogui un any més encara, tenint en compte la seva "complexitat" i l'elevat nombre de persones investigades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit que ha avançat l'agència Efe i que han confirmat fonts de l'organisme a l'ARA, la fiscal que s'encarrega d'aquesta causa ha demanat a la jutge del cas que ampliï el temps d'investigació. La petició es va fer arribar al jutjat d'instrucció número 13 el 4 d'agost passat i, segons les fonts consultades per aquesta redacció, encara no ha obtingut resposta.

La causa del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va néixer a partir de la denúncia d'un advocat particular a principis del 2017 per les declaracions fetes pel jutge i exsenador d'ERC Santiago Vidal durant unes conferències el 2017 en què assegurava, entre altres coses, que el Govern havia accedit a les dades fiscals dels catalans per poder preparar l'1-O. La investigació va derivar en una macrocausa amb més d'una quarantena d'investigats, tot i que a més d'una desena se'ls ha arxivat el procediment al llarg d'aquests més de tres anys, entre els quals a Vidal.

Els informes de la Guàrdia Civil i de la Fiscalia, però, van servir de base per a la causa del Tribunal Suprem que ha acabat amb la condemna d'entre 9 i 13 anys de presó d'Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Quim Forn, i la inhabilitació dels exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila.

Segons el nou escrit de la fiscal del cas, tot i els més de tres anys i mig d'investigació, encara queden per practicar proves, a causa del fet que s'hagin afegit nous investigats al cas i que l'Audiència encara hagi de resoldre diversos recursos, entre els quals el que la Fiscalia té intenció de presentar contra el tancament de la investigació. La representant del ministeri públic argumenta que si no es prorroga la investigació no hi hauria temps de fer aquestes diligències i que es vulneraria el dret de defensa.

stats