DEBAT A LA NOVA ESQUERRA
Política 09/07/2016

Podem es fixa un termini de mig any per superar la divisió interna

Iglesias dóna allargs a la celebració d’un congrés extraordinari

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Podem es fixa un termini de mig any per superar la divisió interna

MadridLa direcció de Podem viu aquests dies una situació inèdita d’ençà que va néixer. Per primer cop els seus integrants han deixat de ser el centre d’atenció. Els resultats del 26-J i la suma gairebé impossible per l’arc de l’esquerra els han allunyat del focus mediàtic. L’equip de Pablo Iglesias entoma el repte de no quedar diluït a l’oposició, d’evitar convertir-se en un mer actor secundari de l’escena política espanyola -com li ha passat durant tants anys a Esquerra Unida (IU)- tot i tenir fins a 71 diputats. És un debat, però, que Podem afronta dividit. Iglesias reuneix avui a Madrid el cercle ciutadà estatal, màxim òrgan de direcció del partit entre congressos, per analitzar el fracàs electoral i obrir la discussió de quin ha de ser el rumb a partir d’ara. Serà la primera pedra d’un procés de “reflexió” que Podem preveu culminar en una nova assemblea ciutadana, un congrés extraordinari en què es podria arribar a posar sobre la taula el lideratge d’Iglesias, tot i que ell creu que “mai” s’ha sentit amb tants “suports” com ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resultat del 26-J ha reobert les velles ferides internes entre les grans famílies del partit: pablistes i errejonistes. Mentre que els afins al secretari general culpen dels mals resultats una campanya de perfil baix, el sector del número dos considera que el problema rau en l’aliança amb IU. El xoc segur que centrarà bona part del consell ciutadà, integrat per una vuitantena de membres. Les reunions d’aquest òrgan han pres el to i l’actitud, els últims mesos, dels comitès federals del PSOE, si bé avui no està sobre la taula un tema tan cabdal com l’abstenció per facilitar un govern al PP.

El tret de sortida de la reunió el donarà Iglesias amb una anàlisi sobre la nova fase de Podem. Errejón farà un balanç de la campanya electoral. La secretària d’anàlisi i programa, Carolina Bescansa, presentarà un estudi dels resultats del 26-J i el secretari d’organització, Pablo Echenique, aprofundirà en la situació interna del partit. L’objectiu és posar sobre la taula una radiografia del moment. “Per guanyar has de parar la pilota i reconfigurar l’equip”, assenyalava Iglesias aquesta setmana. Tant pablistes com errejonistes no confien que se surti de la jornada amb conclusions fermes i encara menys amb una data concreta per a l’assemblea ciutadana.

L’assemblea, a principis del 2017

El líder de Podem no té pressa. Per estatuts no cal celebrar el congrés fins a l’octubre del 2017. “No tenim cap pressió específica. Veurem quines propostes hi ha. Crec que caldrà buscar una data raonable que permeti els debats adequats i crec que ha de ser entre finals d’aquest any i principis del que ve”, va dir ahir des del Congrés just abans de recollir l’acta de diputat. La direcció vol temps per rebaixar tensions internes i que no hi hagi les ganivetades de la primera assemblea ciutadana. Va ser llavors quan Iglesias va abraçar l’estratègia d’Errejón de convertir-se en una “màquina electoral” amb un lideratge molt vertical.

Els grans perdedors de Vistalegre -el congrés es diu així pel palau d’esports on es va celebrar- van ser els anticapitalistes i el sector més assembleari. Però ha plogut molt des de llavors i Iglesias ha anat arraconant Errejón amb el fitxatge d’Echenique i altres crítics de Vistalegre. En aquell congrés Iglesias va prometre fer “l’assalt al cel”. Ara demana repensar bé l’estratègia del partit per evitar “fotre’s una hòstia de dimensions bíbliques” en la pròxima cita amb les urnes.

Cinquè candidat a les primàries catalanes

Fins a cinc candidats ja han expressat la voluntat d’optar a la secretaria general de Podem Catalunya. Rafael García, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, lidera la candidatura Estimem Podem, tot i que inicialment s’havia mostrat pròxim al projecte d’Albano Dante Fachin, que dilluns presentarà equip, com Óscar Guardingo. Completen la llista d’aspirants Jéssica Albiach i Raimundo Viejo. Dilluns arrenquen les primàries amb la cerca d’avals.

stats