Política 23/11/2020

Forcadell diu que si els independentistes superen el 50% no canviarà res perquè el govern espanyol no vol negociar un referèndum

Opina que les eleccions ja s'haurien d'haver fet pel "desgast" per la repressió i la pandèmia

Xavi Tedó
2 min
Forcadell creu que si superen el 50% dels vots no canviarà res perquè el govern espanyol no vol negociar un referèndum

BarcelonaEn ple debat sobre si les eleccions al Parlament del 14-F han de tenir "conseqüències polítiques" si l'independentisme supera el 50% dels vots, tal com defensa JxCat, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat que és rellevant assolir aquesta xifra, però ha dubtat que serveixi per encarar el conflicte. "És important superar el 50% dels vots perquè mai l'aconseguim i sembla el dia de la marmota, però no crec que canviï res", ha assenyalat. "Ens reforçaria com a país, però el govern espanyol ha dit que no vol negociar un referèndum", ha afegit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas, l'expresidenta de la cambra catalana ha defensat la taula de diàleg perquè "tots els conflictes es resolen així", i alhora serveix per "reconèixer el conflicte". Sobre un possible increment de l'abstenció, Forcadell ha opinat que "no és bo no anar a votar", tot i entén que pugui passar a causa del malestar de la gent. L'expresidenta del Parlament ha destacat que "sempre hi ha hagut divisió a l'independentisme" i que el problema més greu ara és "la crisi social" per la pandèmia.

Sobre les eleccions, Forcadell ha remarcat que s'haurien d'haver convocat "abans" pel "desgast" de l'executiu. "Les institucions catalanes estan en una situació de descrèdit per la càrrega repressiva i per la pandèmia", ha remarcat. "Que no hi hagi president ho agreuja", ha afirmat abans d'opinar que no sap si és un "acte de desobediència negar-se a treure una pancarta que després es va acabar traient".

Forcadell creu que li revocaran el règim de semillibertat després que la Fiscalia hagi presentat al Tribunal Suprem un recurs contra el tercer grau que tenen ella i l’exconsellera Dolors Bassa. "No crec que pugui passar el Nadal a casa", ha comentat. Ha dit que "se sent com una supervivent" per la seva situació penitenciària, però també "una privilegiada" respecte als altres presos polítics perquè ella no està tancada 24 hores al dia i només ha d'anar a la presó a dormir.

Sobre l'indult i la reforma del delicte de sedició, ha dit que "si hi hagués voluntat política s'hauria pogut fer molt abans". Forcadell també ha reiterat que hauria d'haver estat jutjada amb els exmembres de la mesa de la cambra catalana i no pas amb la resta de presos polítics. "He estat jutjada per ser presidenta de l'ANC, no del Parlament", ha etzibat. "Vam respectar la sobirania del Parlament, el que s'havia fet fins al 2015", ha remarcat, abans de recordar que va actuar igual que els exmembres de la mesa del Parlament, que han estat inhabilitats un any i vuit mesos per desobediència.

stats