POLÍTICA
Política 09/08/2013

Els forenses recomanen que Uribetxeberria no torni a la presó

L'informe de l'Audiència Nacional parla d'"estancament del procés oncològic" de l'etarra atribuïble al fet que està excarcerat

Ara / Europa Press
2 min

BarcelonaL'Institut de Medicina Legal d'Òrgans de Jurisdicció Estatal, dependent del ministeri de Justícia, ha realitzat un informe preliminar sobre la situació de Iosu Uribetxeberria, malalt de càncer i excarcerat amb gran polèmica per l'Audiència Nacional l'estiu de 2012, en el qual es justifica "la conveniència" que el pres d'ETA continuï amb el seu tractament "fora de l'ambient penitenciari".

A l'informe, que té caràcter preliminar, encara falta per incloure-hi els resultats de dues revisions mèdiques que li han de fer a Uribetxeberria a finals d'agost i principis de setembre a l'Hospital de Sant Sebastià, i les conclusions d'un reconeixement personal per part dels dos forenses que signen aquest escrit. El treball dels forenses s'ha realitzat en compliment de l'ordre del jutge central de vigilància penitenciària, José Luis Castro, que el va requerir el passat 18 de juliol a instàncies de la Fiscalia i de les víctimes, que persegueixen una opinió alternativa a l'emesa per l'Osakidetza (servei basc de salut).

"Greu i incurable"

En resposta a una de les qüestions plantejades pel jutge sobre la situació mèdica actual del pres d'ETA, els forenses conclouen que la situació és d'"estancament del procés oncològic" i que persisteixen les lesions ja conegudes, per la qual cosa el seu estat segueix sent "greu i incurable". El Codi Penal i la normativa penitenciària indiquen que per ser alliberats, els presos malalts han d'estar en una situació "terminal". Sobre la compatibilitat del tractament seguit per Bolinaga amb el règim penitenciari, els forenses reconeixen que a dia d'avui aquest tractament és farmacològic i d'estrictes controls mèdics oncològics que no necessiten ingrés.

Tanmateix, tot seguit adverteixen de la possibilitat "no descartable" que el pres d'ETA necessiti en qualsevol moment d'ingrés hospitalari urgent pels efectes tòxics del tractament o bé per complicacions de la mateixa malaltia, en concret perquè podria produir la metàstasi localitzada en el sistema nerviós central i el cerebel, cosa que podria ser "letal".

Segons les fonts consultades, aquest empitjorament, que tècnicament s'anomena "enclavament" del tumor, obligaria a un ingrés urgent en un centre hospitalari i és escassament compatible amb la permanència a la presó d'Uribetxeberria. Per tot això, els forenses creuen "justificat" el tractament fora de presó.

Els forenses insisteixen en diversos punts del seu informe que les conclusions són "exclusivament mèdiques" i que "el desenllaç fatal podria esdevenir-se en qualsevol moment". Havien sigut requerits pel jutge perquè visitessin la presó de Zaballa (Àlaba) perquè poguessin estudiar si aquest centre disposa dels mitjans adequats per atendre'l.

stats