Política 27/09/2017

Forn admet que potser no es podrà votar a tots els col·legis electorals

El conseller d'Interior lamenta que la policia espanyola hagi vingut a Catalunya a "alterar l'ordre"

Ara
2 min
Joaquim Forn: “Si ens inviten a buscar una alternativa a BComú, ho aprofitarem”

BarcelonaEl conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha reiterat aquest dimecres que l'1 d'octubre tira endavant i que es podrà votar. Forn, però, ha admès en una entrevista a RAC1 que possiblement no es pugui fer a tots els col·legis electorals i ha fet una crida a la ciutadania a concentrar-se, també, en aquells punts on s'impedeixi el vot amb l'objectiu de llançar el missatge a Europa i al món que "hi ha un estat que impedeix votar". El conseller ha explicat que després de la jornada electoral de diumenge serà el moment de fer les valoracions dels llocs on, efectivament, s'ha pogut votar i d'aquells on no. Forn ha demanat a la ciutadania que surti a votar però ha insistit que cal fer-ho de forma pacífica i evitar "caure en el parany de l'Estat" que, ha dit, fa dies que parla d'accions tumultuoses a Catalunya. "És una cursa llarga i serà dura, però la guanyarem perquè hi ha un gran suport", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller ha remarcat, en aquest sentit, que els reforços policials enviats a Catalunya venen "amb l'objectiu d'alterar l'ordre públic". Ha admès que no sap el nombre concret d'agents dels cossos de policia espanyols que s'han desplegat a Catalunya. Forn ha lamentat, però, que ara mateix tot el debat se centri en el paper que tindran les policies i no en la discussió política i ha demanat que qualsevol mesura es prengui aplicant criteris de proporcionalitat.

Segons el conseller, el govern espanyol "no ha suportat" la imatge que van donar els Mossos en la gestió dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils i el que pretén ara és posar la població de Catalunya en contra de la policia del país i això, ha dit, "és inacceptable". El conseller també ha manifestat la seva preocupació pel fet que no hi hagi hagut encara cap desautorització de les imatges en què es veu gent acomiadant agents de la policia espanyola enviats a Catalunya "com si anessin a la guerra, com si anessin a colonitzar".

"Evitarem el xoc"

Sobre el paper dels Mossos l'1 d'octubre, ha assegurat que ja han presentat un pla enfocat a garantir la seguretat dels ciutadans. "Evitarem el xoc entre cossos policials, no el volem", ha dit. Forn també ha explicat que la reacció que hi ha hagut a Europa a l'estratègia policial que està seguint el govern espanyol per reprimir el referèndum "no ha sigut gaire positiva" i ha apuntat que, potser, per això ara està repensant la seva estratègia.

El conseller s'ha mostrat molt crític amb el paper de la fiscalia, a qui ha acusat d'excedir-se en les seves competències. El conseller ha qualificat l'ordre de precintar col·legis d'"enorme error" i ha afirmat que el Govern està "molt preocupat" pel paper de la Fiscalia, que "va en contra del sentit comú i qualsevol legalitat", després del que ha dit que el Govern denunciarà la situació.

Forn també ha lamentat que ara s'hagi pogut enviar milers de policies a Catalunya de manera gairebé immediata i que, en canvi, a l'estiu, quan es demanaven 20 agents per als controls de l'aeroport del Prat, triguessin mesos a venir a solucionar un problema que afectava la ciutadania.

stats