CANVI DE CICLE
Política 07/09/2015

Francesc de Carreras veu Catalunya en un moment "prefeixista com a l'Alemanya del 33"

El cofundador de C's afirma que "sí que s'està preparant" un cop d'estat i lamenta que divendres "tots els fanàtics es reuniran a l'avinguda Meridiana"

Europa Press
2 min
Francesc de Carreras, en una imatge d'arxiu en un acte de Ciutadans (C's) / ACN

BarcelonaEl catedràtic de dret constitucional i cofundador de Ciutadans, Francesc de Carreras, ha dit aquest dilluns que Catalunya està en un moment "prefeixista com a l'Alemanya d'abans del 1933 –quan Hitler va assumir el poder–". "És el full de ruta d'aquests senyors", ha afegit referint-se a la recent carta de l'expresident del govern espanyol Felipe González a 'El País'. Igualment, ha carregat contra la carta oberta de diumenge de Junts pel Sí, "ofensiva per a tots", ha dit en la presentació de tres llibres sobre Ciutadans, durant un acte al costat d'altres cofundadors del partit i el periodista Jordi Bernal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Carreras assegura que la societat catalana està dominada pel fanatisme, i s'ha referit a la manifestació independentista de la Diada afirmant que "tots els fanàtics es reuniran a l'avinguda Meridiana de Barcelona". Així mateix, ha negat que a Catalunya s'estigui duent a terme un cop d'estat, però "sí que s'està preparant" amb el full de ruta de Junts pel Sí, en cas que aconsegueixi la majoria de diputats a les eleccions catalanes del 27-S.

També s'ha referit a la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que planteja el PP, en ser preguntat per un recent article seu en què donava suport a la modificació i, d'aquesta manera, discrepava del líder de Ciutadans, Albert Rivera. De Carreras ha relativitzat aquesta discrepància assegurant que la diferència "ha passat i passarà" i que és bo que passi. A més, ha matisat que tots dos coincideixen en dues afirmacions: que l'Estat ja té mecanismes per fer complir les sentències i que tots dos també critiquen la forma en què es va plantejar la mesura.

El que va ser primer secretari general de Ciutadans Antonio Robles ha presentat el seu llibre 'La creació de Ciutadans: un llarg camí', i ha afirmat que l'èxit del partit ha estat demostrar que a Catalunya hi havia gent que no estava boja, i s'ha mostrat convençut que "s'està minant l'hegemonia cultural i social del nacionalisme". També que ha advertit que, quan dos bàndols creuen que "estan fora de la caverna de Plató, és un problema perquè és el començament de la guerra". "O hi ha un mitjà cognitiu per trobar una solució o això acabarà malament", ha afegit.

El periodista i cofundador de Ciutadans Arcadi Espada –escriptor de 'Ciutadans. Sigueu realistes: digueu allò que no es pot dir' al costat de De Carreras i cinc autors més– ha criticat la carta oberta de Junts pel Sí, i ha subratllat l'encert més gran dels impulsors de Ciutadans: "Desconfiar dels que es presentaven com a simples catalanistes", perquè s'han sumat al "deliri independentista", segons ell.

El professor d'economia i cofundador de Ciutadans Félix Ovejero –coautor d'aquest darrer llibre– ha ironitzat dient que, com a antic professor del cap de llista de Junts pel Sí a Tarragona, Germà Bel, el suspendria retrospectivament per l'"al·lucinant carta" oberta de diumenge, en què no va veure cap tipus d'argument i ni tan sols estava ben escrita.

El periodista Jordi Bernal, autor del llibre 'Viatjant amb Ciutadans', ha declinat fer declaracions davant la "talla intel·lectual" dels altres ponents, però ha rebut elogis de tots ells pel seu llibre.

stats