Política 30/08/2015

Carta de Felipe González als catalans: "La proposta d'aquesta coalició unida pel rebuig a Espanya pot ser el començament de la veritable via morta"

"Com és possible que es vulgui portar el poble català a l'aïllament, a una espècie d'Albània del segle XXI?", es pregunta l'expresident espanyol en un article a 'El País'

Ara
3 min
L'expresident espanyol Felip González / ACN

Barcelona"Per aquest compromís amb Espanya, espai públic que hem compartit durant segles, em dirigeixo als ciutadans de Catalunya perquè no es deixin arrossegar a una aventura il·legal i irresponsable que posa en perill la convivència entre els catalans i entre aquests i els altres espanyols". L'expresident del govern espanyol Felipe González s'adreça aquest diumenge als catalans en una carta oberta que publica 'El País' i que posa en portada de la seva edició per a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

González demana als catalans que no facin cas de la "proposta d'Artur Mas" de "desconnectar Espanya". "El més semblant a l'aventura alemanya o italiana dels anys trenta del segle passat", assegura l'exlíder socialista. "Com és possible que es vulgui portar el poble català a l'aïllament, a una espècie d'Albània del segle XXI?", es pregunta. Per a l'expresident la "desconnexió" seria un desastre per a Espanya i suposaria una "fractura" per a la societat catalana. "Ja se sent aquesta fractura a la convivència, i es comencen a sentir veus de rebuig als que no tenen 'pedigrí' català", assegura.

Aquestes són les frases més destacades de Felipe González en la carta:

"Sempre he sentit gratitud pel vostre suport permanent i majoritari per la tasca de govern. Sempre, fins i tot quan aquest suport era declinant la resta d'Espanya".

"Amb la vostra confiança hem progressat junts, durant molts anys, superant la pesada herència de la dictadura, consolidant les llibertats, establint les bases de la societat del benestar i reconeixent, com mai abans en la història, la identitat de Catalunya i el seu dret a l'autogovern".

"Per a mi, Espanya deixaria de ser-ho sense Catalunya, i Catalunya tampoc seria el que és separada i aïllada".

"La idea de 'desconnectar-se' d'Espanya, com proposa Artur Mas, en un estrany i absurd front de rebuig i ruptura de la legalitat, tindria unes conseqüències que han de conèixer tots".

"Es desconnectarien d'una part substancial de la societat catalana, fracturant-la dramàticament. Ja se sent aquesta fractura a la convivència, i es comencen a sentir veus de rebuig als que no tenen 'pedigrí' català".

"En el límit de la bogeria, comencen a oferir ciutadania catalana als aragonesos, valencians, balears i francesos del sud".

"Es desconnectarien d'Europa, aïllant Catalunya en una aventura sense propòsit ni avantatge per a ningú".

"La proposta que fa aquesta estranya coalició unida només pel rebuig a Espanya, sigui quin sigui el resultat de la falsejada contesa electoral, pot ser el començament de la veritable 'via morta'".

"Com és possible que es vulgui portar el poble català a l'aïllament, a una espècie d'Albània del segle XXI?".

"El senyor Mas enganya els independentistes i els que han cregut que el dret a decidir sobre l'espai públic que compartim com a Estat nació es pot fraccionar arbitràriament i il·legalment, o que aquest és el camí per negociar amb més força".

"És el més semblant a l'aventura alemanya o italiana dels anys trenta del segle passat. Però ens costa expressar-ho així per respecte a la tradició de convivència de Catalunya".

"No estic d'acord amb l'immobilisme del govern de la nació, tancat al diàleg i a la reforma, ni amb els recursos innecessaris davant el Tribunal Constitucional. Però aquesta convicció, que estreny el marge de maniobra dels que desitjaríem avançar per la via de l'entesa, no em pot portar a una posició d'equidistància entre els que s'atenen a la llei i els que tracten de trencar-la".

"No crec que Espanya es trenqui, perquè sé que això no passarà, sigui quin sigui el resultat electoral".

stats