LLUITA ANTIJIHADISTA
Política 09/04/2015

El ministeri de l'Interior manté que Nous Catalans va connectar "diversos cops" amb islamistes radicals

El número dos de Jorge Fernández Díaz lamenta que la fundació vinculada a CDC hagi volgut "integrar de forma indiscriminada a tot el que pot tenir certa simpatia cap a posicions polítiques"

Europa Press
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz / EFE

MadridEl secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha insistit aquest dijous que la fundació Nous Catalans va connectar "diversos cops amb individus que estaven molt propers al salafisme, al jihadisme o a la promoció d'una interpretació de l'islam absolutament radical", fins al punt que un d'ells va ser expulsat d'Espanya per ser considerat "una amenaça per a la seguretat nacional". Segons Martínez, aquesta afirmació "no són conjectures, és un fet real", i és un risc que es corre quan s'intenta "integrar de forma indiscriminada a tot el que pot tenir certa simpatia cap a posicions polítiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquest risc es concreta en fets objectius, es coneix un cas, que no vull dir que sigui l'únic, en què una persona lligada a aquesta fundació va haver de ser expulsada", ha insistit, en referència a Ziani, acusat de salafisme, el maig del 2013. En una entrevista a la Cadena SER recollida per Europa Press, el número dos del ministeri de l'Interior s'ha reafirmat així en allò manifestat dimecres pel ministre, Jorge Fernández Díaz.

Martínez no ha pogut donar més informació sobre l'operació que va suposar la detenció d'11 presumptes jihadistes a Catalunya el dimecres, perquè està sota secret de sumari i perquè l'operació la van fer els Mossos d'Esquadra, que no pertanyen a la seva responsabilitat. Tot i això, ha posat èmfasi que en la lluita antiterrorista "les coses es fan bé" i "la informació flueix" entre els diferents cossos de seguretat, com es col·labora amb les policies d'altres països, i que es treballa perquè es comparteixi encara millor. A més, ha destacat que les operacions estan coordinades per l'Audiència Nacional i amb intervenció de la Fiscalia, "un element que dóna coordinació i cohesió".

Amb 40 arrestats en operacions contra el jihadisme aquest any, Martínez ha explicat que està creixent l'amenaça –el ministeri de l'Interior la va elevar després dels atemptats de París el gener passat–, amb el creixement internacional del jihadisme i la seva crida a cometre atemptats, però també està augmentant l'esforç i la dedicació de les forces de seguretat. A més, ha relatat que internet i les xarxes socials s'han convertit en el primer mitjà d'adoctrinament, ensinistrament i captació de jihadistes, per sobre de les reunions en centres de culte o de trobades específiques per adoctrinar i reclutar. I ha destacat també que des de l'Estat han sortit menys jihadistes per combatre a l'estranger que des d'altres països europeus, la qual cosa fa pensar que el nivell d'integració dels musulmans, fins i tot de segona o tercera generació, és probablement millor.

stats