JIHADISME
Política 08/04/2015

Fernández Díaz afirma que la pedagogia sobiranista entre musulmans ha dificultat la lluita antijihadista

El ministre apunta a Catalunya Ràdio que Catalunya "és un dels focus on el jihadisme té més riscos", ja que hi viuen un terç dels musulmans de l'Estat

Ara
2 min
Jorge Fernández Díaz, en una entrevista recent / CATALUNYA RÀDIO

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, s'ha referit aquest dimecres a l'operació contra el jihadisme que està tenint lloc a diverses comarques catalanes en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. "Els serveis d'informació de la Guàrdia Civil i dels Mossos tenim mapes de risc i diverses línies d'investigació obertes en ple procés judicial", ha exposat. "No podem abaixar la guàrdia; només aquest any han estat detingudes 29 persones a Catalunya, i amb aquestes nou, ja en serien 38", ha recordat el ministre, que ha reconegut: "El risc existeix, és veritat, no vull anar més enllà". Tot i això, ha insistit que Catalunya "és un dels focus on el jihadisme té més riscos", atès que "la població més potencialment radicalitzable és majoritàriament musulmana" i "a Catalunya hi viu un terç de la població musulmana de l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, Fernández Díaz ha afirmat que "potser durant un temps s'ha frivolitzat" amb aquest assumpte. "Arran del procés independentista, recordo una fundació, Nous Catalans [vinculada a CDC], que intentava captar gent d'aquesta comunitat cap a la independència", ha afegit, una estratègia que ha qüestionat: "La col·laboració amb els imams era important, però des d'aquesta fundació es volia fer un 'nosaltres sols', i això no era prudent".

Una estona més tard, davant la demanda de rectificació que ha fet el president de Nous Catalans, Àngel Colom, Fernández Díaz ha dit que "la feina que estava fent Àngel Colom era imprudent amb aquesta qüestió". Fins i tot ha recordat que "una persona amb la qual col·laborava va haver de ser expulsada", en referència a Ziani, acusat de salafisme, el maig del 2013.

Així mateix, el ministre ha apuntat 98 de les mesquites de l'Estat "formen part de la línia més radical de l'islam, el salafisme, i unes 50 d'aquestes són a Catalunya". "A Reus, Salt o Vilanova i la Geltrú", ha detallat, entre altres poblacions.

stats