Política 06/08/2016

La CUP avisa Puigdemont que si inclou el pressupost en la qüestió de confiança el vot el decidiran les bases

Anna Gabriel considera "innecessari" que es "dilati" el temps de negociació i no entén per què el president no els ha reunit encara per parlar-ne

Acn
3 min
Anna Gabriel durant l'entrevista a l'ACN.

BarcelonaLa diputada de la CUP Anna Gabriel assegura, en una entrevista a l'ACN, que si el Govern i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, insisteixen a vincular la qüestió de confiança als pressupostos del 2017, el sentit del vot dels anticapitalistes es podria complicar. En aquest sentit, Gabriel ha avisat Puigdemont que acabaran deixant, un cop més, en mans de "les bases" de la CUP la decisió sobre què faran els seus diputats el dia 28 de setembre si els termes de la qüestió de confiança van més enllà del full de ruta i el RUI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anna Gabriel, a més, assegura que el president no s'ha reunit amb ells per parlar-ne, com es van comprometre a fer totes dues parts. És per això que la diputada demana "no dilatar" en el temps l'abordatge del tema perquè ho considera "innecessari".

Així doncs, el vot de la CUP a la qüestió de confiança de Carles Puigdemont podria quedar pendent del que diguin les assemblees de la formació. "Si la qüestió de confiança coincideix amb el plantejament que hem fet nosaltres, el sí ja hi és; si el president posa data i materialitza el compromís de la celebració del referèndum que el país necessita, la qüestió de confiança ja té el sí. Perquè així s'ha corroborat al conjunt d'assemblees territorials", ha explicat. Però ha matisat que tot allò que "marxi del plantejament del compromís al dret a l'autodeterminació i que inclogui altres elements de vida parlamentària o interessos concrets del Govern, s'haurà de consultar a les bases". "No estem en un escenari que ens faci canviar el mètode de presa de decisions", ha sentenciat.

Sense concretar si seria amb la convocatòria d'una assemblea general, de diverses territorials o amb altres organismes de participació, Gabriel sí que ha volgut remarcar que "és clar que si es pretén utilitzar la qüestió de confiança per donar un aval a un Govern, no que assenti les bases per a la celebració d'un referèndum, sinó que vulgui que la CUP avali unes polítiques que hem vingut a combatre, evidentment s'haurà de sotmetre a consideració". "Esperem no haver d'arribar a aquest escenari, perquè voldria dir que passen per davant els interessos de partit als del conjunt del país, que s'expressa en termes de necessitat de democràcia", ha afegit.

Per a la diputada de la CUP, la reunió que s'havia anunciat que farien els anticapitalistes amb el president de la Generalitat ja s'hauria d'haver celebrat abans de les vacances d'agost. De fet, Anna Gabriel creu que és "obvi" que el plantejament que faci Puigdemont determinarà "si s'encara el final de la legislatura o si hi ha voluntat d'alimentar el 'processisme' i dilatar uns temps, que no estaria justificat".

És per això que no entén per què el president ha ajornat fins a finals d'agost o principis de setembre l'inici d'aquestes converses. "Nosaltres hauríem volgut una primera presa de contacte per conèixer en quins termes es mou el president. El normal seria que comencéssim a parlar. Si el president ha decidit que és oportú reeditar la confiança en una majoria, la proposta ha de ser de país i que doni resposta al repte que tenim. Si això ho haguéssim compartit ara i marxéssim de vacances entenent que farem una qüestió de confiança amb una convocatòria de referèndum, el país sabria que la CUP donarà suport al president. És innecessari dilatar el temps, com és innecessari seguir amb el 'processisme'. És el moment d'acabar-lo, ser clars i confondre poc o gens, i deixar de fer política de partit i mirar al que espera la majoria del país, el referèndum", ha conclòs.

stats