DIA DE LA DONA
Política 08/03/2011

Només un 25% dels alts càrrecs del Govern són dones

El Parlament, en canvi, és el més paritari de la història. Un 44% dels diputats són dones. Avui se celebra el dia de la dona treballadora

Acn
2 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, durant una compareixença al Parlament

BarcelonaDels 135 diputats que formen el parlament, 59 són dones, tres més que a començament de legislatura, després dels últims canvis a CiU, i onze més que a principis de la passada, que n'hi havia 48. Aquestes 59 diputades representen un 43,7% del total. La cambra catalana ha volgut subratllar mitjançant un comunicat que es bat un rècord històric de paritat al Parlament, amb vuit vegades més dones que en la primera legislatura. Durant els primers mesos de la constitució del Parlament s'han incorporat quatre noves diputades: Anna Isabel Marcos, Montserrat Roura, Àngles Ponsa i Elisabeth Abat, totes de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per partits, CiU té 28 dones de 62 diputats (45,1%), el PSC, 14 de 28 (50%); el PPC, 8 de 18 (44,4%), ICV-EUiA (50%), ERC, 3 de 10 (30%) SI, 0 de 4 i Ciutadans, 1 de 3 (33,3%).

Les dones encara tenen molts problemes per accedir als càrrecs directius en les mateixes condicions que els homes. D'aquest camí que encara ha de recórrer la societat catalana n'és un exemple el Govern de la Generalitat. Les dades de l'executiu contrasten amb les del Parlament. Del centenar d'alts càrrecs -secretaris, secretaris generals i directors generals- que ha nomenat o ha anunciat que nomenarà l'executiu que presideix Artur Mas només 28 són dones, cosa que significa el 25,2%, davant el 74,8% d'homes.

Si bé és cert que per primera vegada, el número dos del Govern és una dona, la vicepresidenta, Joana Ortega, o que també per primera vegada una dona presideix el Parlament, Núria de Gispert, només tres de les onze conselleries del Govern -sense comptar Presidència- les dirigeixen dones. Es tracta de la mateixa Ortega, de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i la d'Educació, Irene Rigau. Al nivell de secretaris, secretaris generals i directors generals, 23 són dones (26,1%) i 65 homes (73,9%).

Es dóna el cas que el departament més paritari fins ara no el dirigeix pas una dona. Es tracta del de Benestar Social i Família, comandat per Josep Lluís Cleries, que ha nomenat sis alts càrrecs, tres dones i tres homes. El menys paritari sens dubte és Interior, que dirigeix Felip Puig. Els cinc alts càrrecs que ha nomenat són homes. Tret de Presidència, a Puig el segueix curiosament un departament comandat per una dona, Pilar Fernández Bozal, que de sis alts càrrecs que ha nomenat, només una és dona.

stats