Política 18/06/2014

Marina Geli i Núria Ventura continuen de moment al PSC a l'espera d'una refundació

Les dues diputades troben "col·lectivament precipitada" la decisió d'Elena. Seguiran treballant per la "reconstrucció de l'espai socialista" a l'espera de saber quin projecte s'imposa al congrés

Sara González
2 min
Marina Geli / S. G.

BarcelonaEl líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, ha deixat el PSC, però les altres dues diputades que van ser apartades, Marina Geli i Núria Ventura, continuen de moment al grup parlamentari a l'espera de si el partit afronta o no una refundació que ja fa mesos que demanen. Les dues dirigents ho han fet públic aquest dimecres a la tarda al Parlament hores després que Elena hagi anunciat que ho deixa córrer, una decisió que consideren "col·lectivament precipitada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència d'Elena, les dues diputades prefereixen esperar a la recollida d'avals dels tres aspirants a primer secretari –Miquel Iceta, Albert Aixalà i el regidor de Palafolls Josep Rueda– per veure quin dels projectes s'imposa. "Som on érem fa una setmana, però amb un procés nou", han insistit. I han afegit que un cop hi hagi un nou primer secretari aquest haurà d'aclarir si la "reconciliació" és possible i si els crítics "sobren o sumen".

Geli i Ventura han assegurat que els seus futurs dependran d'una "decisió col·lectiva" entre tots els crítics, i no d'accions personals. Amb tot, han assegurat que segueixen treballant amb veus de dins i de fora del partit per "reconstruir l'espai socialista". De fet, el 4 de juliol Geli, juntament amb altres exconsellers, presenta la seva nova marca electoral de cara a les municipals.

Joan Ignasi Elena ha comparegut davant la premsa aquest migdia per anunciar que la seva discrepància amb la línia oficial ha arribat a tal punt que ha decidit deixar el grup parlamentari, el primer pas per seguir el seu camí al marge del PSC, ja que estriparà el carnet amb l'objectiu de poder tornar a ser militant més endavant si el partit canvia. L'assemblea d'Avancem, que es reuneix el 28 de juny, acabarà de determinar si deixa l'escó o bé passa a ser diputat no adscrit.

La baixa suposa el principi de l'escissió del PSC. "A la vida s'ha de ser rebel, però no pots ser crític tota la vida en una organització perquè hi ha el risc d'esdevenir una caricatura i de restar més que sumar", ha assegurat aquest migdia Elena.

Elena, Geli i Ventura van ser apartats fa uns mesos dels seus càrrecs orgànics i parlamentaris per haver trencat la disciplina de vot i donar suport a la consulta.

Elena ha estat una de les veus que públicament més ha qüestionat el rumb del partit en els darrers mesos. Al congrés del 2011 ja va disputar-li la primera secretaria a Pere Navarro i va perdre després d'haver aconseguit aplegar un 25% del suport dels delegats del congrés. Ha trencat dos cops la disciplina de vot del grup. La primera, el 23 de gener del 2013, quan es va negar a votar en contra de la declaració de sobirania. I la segona, el passat 16 de gener, quan va votar a favor de demanar al Congrés el traspàs de la competència per convocar una consulta.

stats